Verlaging pensioen dreigt voor 7 miljoen Nederlanders

Ruim 7 miljoen werknemers en gepensioneerden moeten er ernstig rekening mee houden dat hun pensioen volgend jaar wordt verlaagd. De financiële toestand van de grote Nederlandse pensioenfondsen is in februari kritiek geworden.

Een gepensioneerde man bij de pinautomaat. Beeld anp
Een gepensioneerde man bij de pinautomaat.Beeld anp

De dekkingsgraden van het ambtenarenpensioenfonds ABP, het gezondheidszorgfonds PFZW en de pensioenfondsen voor de groot- en kleinmetaal PME en PMT zijn vorige maand tot onder de cruciale 'afstempelgrens' van 90 procent gedaald.

Uit de dinsdag gepubliceerde dekkingsgraden blijkt dat de pensioenfondsen er weer net zo beroerd voor staan als tijdens de kredietcrisis. Na zeven jaar van harde herstelmaatregelen en hoge beleggingsrendementen zijn de fondsen dus weer terug bij af.

De dekkingsgraad van het ABP staat nu op 88,2 procent. PFZW noteert 87 procent. PME heeft een dekkingsgraad van 89,2 procent en de metaalbroeders van PMT komen op een schamele 89,6 procent. Alleen voor BPF Bouw geldt nog geen alarmfase rood. Met een dekkingsgraad van 102,4 procent zijn pensioenkortingen voor de bouwvakkers niet aan de orde, hoewel ook de gezondheid van dit pensioenfonds zienderogen achteruit gaat.

Renteverlaging

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool geeft toe dat de kans dat de ambtenarenpensioenen volgend jaar omlaag gaan hierdoor groter is geworden. Het woord 'onvermijdelijk' wil ze echter niet in de mond nemen. Wortmann wijst erop dat veel, zo niet alles, afhangt van wat er dit jaar op de beurzen gebeurt.

Een flinke stijging van de grondstoffenprijzen en aandelenkoersen kan de dekkingsgraad van het ABP eind dit jaar misschien net boven de kritieke 90 procent helpen, waardoor kortingen vermeden kunnen worden.

Maar die kans lijkt klein, omdat de renteverlaging die de Europese Centrale Bank deze week doorvoert nog niet in de dekkingsgraden is verwerkt. Die renteverlaging pakt erg ongunstig uit voor de fondsen. 'Zeker is dat de pensioenen de komende vijf jaar niet omhooggaan', zegt Wortmann in een interview met de Volkskrant.

Het pensioenstelsel moet op de schop, zegt de voorzitter van ambtenarenpensioenfonds ABP. Risicodeling tussen generaties moet daarbij overeind blijven. Gaat dat wel lukken? De Volkskrant sprak met Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ambtenarenpensioenfonds ABP.

Almaar dalende rente

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen daalde in februari naar 94 procent, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt gisteren.

De verslechtering van de dekkingsgraden is voornamelijk het gevolg van de almaar dalende rente. De pensioenfondsen willen nu zo snel mogelijk overstappen op een ander pensioenstelsel, dat geen enkele garantie meer biedt op de hoogte van de pensioenuitkering.

In zo'n stelsel heeft de rentestand minder invloed, omdat de pensioenfondsen dan geen beloften meer hoeven in te lossen. Ze hoeven dan minder reserves aan te houden en kunnen een groter deel van het fondsvermogen uitkeren aan de bestaande gepensioneerden. Die krijgen dan een hoger pensioen, terwijl de werkenden al het risico op beleggingstegenvallers in de toekomst dragen.

Korting

De voorzitter van PFZW, Peter Borgdorff, heeft meerdere keren laten blijken dat hij de koopkracht van de bestaande gepensioneerden wil verbeteren ten koste van de werkende deelnemers van zijn fonds. 'We kunnen een deel van de huidige buffers gebruiken om de pensioenen aan te vullen', zei hij onlangs in het AD. 'Zoals het nu gaat, dreigt een korting en dat is dramatisch.'

In Nieuwsuur pleitte Borgdorff vorige week voor het verhogen van de AOW-uitkeringen. Die verhoging zou dan gefinancierd worden door de werkenden, want die betalen AOW-premie en gepensioneerden niet. Ook Gerard Riemen, voorzitter van de Pensioenfederatie, gaf in een FD-interview aan dat 'er enige haast is' bij de stelselwijziging, omdat de pensioenen volgens hem al te lang niet verhoogd zijn.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, de bewindsvrouw die verantwoordelijk is voor het pensioenstelsel, zei gisteren in de Tweede Kamer dat ze spoedoverleg wil voeren met pensioenfondstoezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden