ColumnPeter de Waard

Verkoopt Eppink apekool die hij zelf niet gelooft?

De sociale media distribueren nepnieuws van de Russen en de Chinezen, dat aan banden moet worden gelegd. De gewone media doen dat met de kletskoek en apekool van de politici, die in het belang van de democatie moeten worden gemeld.

Neem Derk Jan Eppink, de Europese lijsttrekker van wat mogelijk vandaag de grootste partij van Nederland wordt. Voor Radio 1 kon hij zonder blikken of blozen beweren dat het probleem van de lage rente is te verhelpen met de herintroductie van de gulden.

Gezien zijn voornaam moet Eppink een enigszins elitaire achtergrond hebben. Hij heeft geschreven voor NRC, Elsevier en deze krant, hetgeen doet vermoeden dat hij een weldenkende man is die over enige intelligentie en historische kennis beschikt. Maar sinds hij naar Baudets Forum voor Democratie is overgestapt moet hij dit allemaal verloochenen. Dan is hij verplicht kletskoek en apekool te verkopen. Voor een zeteltje in Straatsburg met een riant salaris plus onkostenvergoeding spuwt hij in de bron waaruit hij ooit gedronken heeft, zet hij de boel op zijn kop en roept dingen tegen beter weten in.

Als Nederland de gulden had gehouden – of weer zou herintroduceren – zou de rente nog veel lager zijn, zo weet Eppink ook wel. Zweden en Zwitserland die hun eigen munten hebben gehouden, kennen zelfs een negatieve rente, respectievelijk –0,25 en –0,75 procent. Wie een hoge rente nastreeft, zoals Eppink voor de pensioenfondsen wil, moet er een zootje van maken, zoals Turkije of Venezuela. Nu is dat misschien ook de bedoeling van Eppink, maar dan moet hij zeggen dat hij zichzelf ziet als een tweede Erdogan of Maduro. Hij schildert de eurozone af als een pinautomaat waar de noordelijke landen geld in stoppen en de zuidelijke geld uittrekken. Het omgekeerde is het geval. Nederland en Duitsland hebben het meeste profijt van de eurozone, omdat de gezamenlijke munt de beletsels voor hun florerende exportindustrie heeft weggenomen. En dankzij de euro zijn ze nog concurrerender op de wereldmarkt. De grote verliezers zijn de zuidelijke landen – en met name Griekenland.

Eppink is geen argeloze politicus zoals staatssecretaris Harbers die te snel een enorme stapel paperassen afvinkte en zich daarbij niet afvroeg wat ‘overige’ betekende. Hij is een bewuste leugenaar.

‘Een aardige, gemoedelijke man met een prettige dosis humor’, zo werd hij door de correspondent in Brussel omschreven. Misschien klopt dat ook. Maar deze wolven in schaapskleren zijn meestal de gevaarlijkste tirannen.

Opvallend was dat de wartaal van Eppink in het weekeinde het meest gelezen stuk was op de Volkskrant-site. Dat moet vooral het werk zijn van de geoliede propagandamachine van Forum voor Democratie die de kletskoek en apekool van eigen mensen over sociale media verspreidt.

Vandaag zal blijken hoeveel mensen hierdoor op het verkeerde been zijn gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden