Verkoopprijs woningen opnieuw gedaald

De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in april 2009 gemiddeld 2,2 procent lager dan in april 2008. Dit is de derde maand op rij dat de prijzen van koopwoningen lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

ANP

De gemiddelde prijs van een verkochte woning bedraagt hiermee 238.000 euro.

‘De koopwoningen daalden over de gehele linie’, zei CBS-econoom Michiel Vergeer in een toelichting. Vrijstaande woningen zakten in april met 3,2 procent het meest in prijs. De prijsdaling van twee-onder-een-kapwoningen was met 0,4 procent het kleinst.

Vergeleken met maart 2009 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,6 procent. Alle typen woningen werden goedkoper, met uitzondering van twee-onder-een-kapwoningen. De prijzen van tussenwoningen daalden met 1,2 procent het meest.

‘Het is een vervelend teken. Het kan ertoe bijdragen dat mensen de aankoop van een woning nog langer uitstellen’, aldus Vergeer. Het aantal transacties was voor de zesde maand op rij fors lager dan een jaar eerder. In april wisselden ruim tienduizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna een halvering ten opzichte van april 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies liep het aantal verkopen fors terug. ‘De woningmarkt hapert. De kopers laten het afweten’, aldus Vergeer.

Rabobank voorspelde vorige week al dat de huizenprijzen dit jaar met 5 procent zullen dalen en volgend jaar met 1 procent. De huizenprijzen staan vooral onder druk door het lage vertrouwen van consumenten in de economie. Ook is het voor de huizenkoper moeilijker geworden om een hypotheek te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden