Verkoop volledig elektrische auto stijgt met 80 procent

De verkoop van elektrische auto's is in de eerste helft van het jaar in een stevige stroomversnelling terecht gekomen. Die van de puur elektrische auto's steeg met 80 procent, en die van hybrides zonder stekker (waarvan Toyota's Prius de bekendste is) verdubbelde zelfs ruimschoots.

Medewerkers van een BMW-fabriek applaudisseren omdat de volledig elektrische BMWi3 in productie is genomen. Foto: 2013Beeld epa

Dat blijkt uit cijfers die de RAI op verzoek van de Volkskrant heeft vrijgegeven. Niet alle varianten elektrische auto doen het goed. De verkoop van hybrides met een stekker is juist helemaal ingestort. Voor dat soort auto's bestond tot eind vorig jaar een fiscale regeling die hem voor ondernemers en leaserijders aantrekkelijk maakte. Die regeling is afgeschaft. De verkoop van deze stekker-hybrides daalde daardoor met bijna 80 procent tot een schamele 613 stuks.

Maar van alle types elektrische auto's bij elkaar (puur elektrisch, hybride met stekker en hybride zonder stekker), werden er in de eerste helft van dit jaar 13.746 verkocht, een stijging van 60 procent ten opzichte van de eerste helft van 2016. Dat was een veel snellere groei dan de hele automarkt, die met 17 procent groeide.

Woensdag kwam het economisch bureau van ING met de voorspelling dat in 2035 in heel Europa geen auto meer met een brandstofmotor wordt verkocht. De auto's zouden over zeven jaar goedkoper zijn dan exemplaren met een brandstofmotor, en bovendien zullen ze over enkele jaren al makkelijk 500 kilometer op een volle batterij kunnen rijden.

ING is niet de enige. Volvo kondigde aan vanaf 2019 alleen nog auto's met een elektromotor te verkopen, en Frankrijk zegt 2040 de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren te verbieden. Diesels worden intussen in steeds meer steden in Europa geweerd.

Leaserijders

Fiscale maatregelen, die eerder de verkoop van stekker-hybrides aanjoegen, zijn een belangrijke oorzaak van de snelle opkomst van de volledig elektrische auto. Per 1 januari is de volledig elektrische de enige auto die nog fiscaal wordt gesubsidieerd. Die subsidie is vrijwel alleen voor leaserijders van belang. Particulieren kopen ze daarom vrijwel niet; volgens de RAI zijn zij goed voor 10 procent van de verkopen. Zo lang particulieren geen vergelijkbaar fiscaal voordeel krijgen, zullen ze ook nauwelijks zulke auto's kopen, verwacht de RAI.

Toch is de opkomst van de volledig elektrische auto niet alleen een kwestie van fiscaal shoppen, zegt commercieel directeur Niels van den Hoogen van leasemaatschappij Athlon Nederland. Tot voor kort was Tesla nagenoeg alleenheerser, maar Tesla's zijn zo duur dat ze meestal zijn voorbehouden aan de directeur. Van den Hoogen: 'Het aanbod is enorm gegroeid. Volkswagen, Nissan en Renault hebben nu ook heel betaalbare auto's op de markt gebracht die vaak meer dan 300 kilometer op een opgeladen batterij kunnen rijden. Die zijn uitstekend geschikt voor woon-werkverkeer.'

Lees verder over de elektrische auto

De Kwestie
De elektrische auto is ineens supercool. Verwordt de benzineauto tot metalen woekerpolis? (+)

Vier vragen over de steeds populairdere elektrische auto
Wat kost dat eigenlijk, rijden op stroom? En waar laad je de wagen op? Vier vragen over de elektrische auto. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden