Verkoop van werf Schelde in gevaar na verlies

De overname van scheepswerf Koninklijke Schelde Groep (KSG) door Damen Shipyards is in gevaar. Uit het boekenonderzoek dat Damen bij De Schelde uitvoert, blijkt dat de noodlijdende scheepswerf in 1999 bijna vijftig miljoen gulden meer verlies heeft geleden dan verwacht....

Damen wil deze kosten, die niet waren voorzien bij de overeenkomst over de overname, niet voor zijn rekening nemen. Eind februari tekende de Nederlandse Staat (voor 90 procent aandeelhouder van De Schelde) en Damen een voorlopig contract. Damen zou De Schelde en zijn twaalfhonderd werknemers voor één gulden overnemen. Daarnaast stelden Economische Zaken en Defensie honderd miljoen gulden beschikbaar.

Bij de ondertekening liet eigenaar K. Damen nog weten geen lijken in de kast te verwachten. Maar dat pakte anders uit. In 1999 blijkt De Schelde een operationeel verlies van zestig miljoen te hebben geleden, terwijl maar 11 miljoen was voorzien.

Met minister Jorritsma van EZ was afgesproken dat de overname kon worden opengebroken als er meer dan 30 miljoen aan tegenvallers uit het boeken onderzoek zou blijken.

Naast het operationele verlies wordt De Schelde ook bedreigd door claims wegens wanprestaties, die kunnen oplopen tot tweehonderd miljoen gulden. De claims komen vrijwel allemaal voort uit werkzaamheden van de droge poot van De Schelde, in het verleden juist opgezet om teruglopende marineopdrachten op te kunnen vangen.

Zo flopte de 82 miljoen kostende bouw van een biogascentrale in Engeland, waarvoor de Engelsen een schadevergoeding van 31 miljoen gulden eisen. Verder eist Thomassen Drijver 10 miljoen gulden en is in Abu Dhabi 72 miljoen gulden geblokkeerd.

C. Baggerman van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) heeft minister Jorritsma gevraagd zo snel mogelijk een onafhankelijk toezichthouder bij De Schelde aan te stellen, die moet voorkomen 'dat de top ingrijpende beslissingen neemt, die niet in belang zijn van de nieuwe eigenaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden