'Verkoop Fortis is niet rechtsgeldig'

brussel De verkoop door de Belgische regering van Fortis-België aan de Franse bank BNP Paribas is niet rechtsgeldig. De overheid had geen mandaat van de aandeelhouders en kon daarom niet tot de transactie overgaan, aldus het Openbaar Ministerie donderdag in Brussel....

Het OM stelt dat de speciale aandeelhoudersvergadering op 2 december alsnog over de verkoop moet beslissen. Het is de vraag of de rechtbank dit advies overneemt. Als de aandeelhouders de verkoop afwijzen, zit de Belgische regering met een miljardenstrop.

Premier Leterme wilde donderdagmiddag niet op de zaken vooruit lopen. ‘We zullen zien wat de rechter ervan vindt’, aldus Leterme.

Het OM deed zijn uitspraken als adviseur in een rechtszaak die is aangespannen door ruim duizend gedupeerde Fortis-aandeelhouders. Die menen dat Fortis-België begin oktober veel te goedkoop van de hand is gedaan. De prijs bedroeg circa 14,7 miljard euro: 9 miljard euro in BNP-aandelen, 5,7 miljard cash.

De regering verweert zich met het argument dat ze snel moest handelen omdat Fortis-België failliet dreigde te gaan. Eerder was de Nederlandse tak van Fortis al aan de Nederlandse staat verkocht. Het OM vraagt een deskundige aan te wijzen die de werkelijke waarde van Fortis bepaalt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is verheugd met de uitspraken van het OM. De VEB voert in Nederland actie voor gedupeerde Fortis-aandeelhouders.

Fortis reageerde niet in de Brusselse rechtszaal op het advies van het Openbaar Ministerie. De bank zal zich later schriftelijk verweren. Volgende week wordt de rechtszaak voortgezet. Het vonnis kan nog enige tijd op zich laten wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden