Verkoop Eneco gaat door, ook nu gemeenten kwart van aandelen houden

De verkoop van Eneco gaat gewoon door, ook nu meer dan een kwart van de aandelen in handen van gemeenten blijft. Dat zegt de voorzitter van de aandeelhouderscommissie die gaat over de verkoop van het energiebedrijf.

Een windturbine van Eneco. Beeld anp
Een windturbine van Eneco.Beeld anp

Donderdagavond stemde de gemeenteraad van Leerdam tegen het verkoopplan. Daarmee kan het 'nee'-kamp nu rekenen op iets meer dan 25 procent van de aandelen. Dat maakt Eneco minder aantrekkelijk voor potentiële kopers. Want die hebben 75 procent van de aandelen nodig om volledige zeggenschap te krijgen over het bedrijf.

De 53 gemeenten die samen eigenaar zijn van Eneco hebben afgesproken uiterlijk dinsdag een principebesluit te nemen over de verkoop van hun aandelenbelang. Leerdam bezit maar 0,45 procent van de aandelen, maar dat is genoeg om te voorkomen dat een koper de macht bij Eneco naar zich toe kan trekken.

Ingewikkelde verkoop

De voorzitter van de aandeelhouderscommissie, de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser, erkent dat de verkoop nu ingewikkelder is geworden. Maar de uitkomst van de stemming in Leerdam doet volgens hem niets af aan het voornemen het energiebedrijf van de hand te doen of naar de beurs te brengen. 'We gaan na 1 november gewoon beginnen met het verkooptraject. Het enige dat we een potentiële koper niet kunnen bieden is de bonus van volledige zeggenschap.' Inmiddels is namelijk wel duidelijk dat meer dan 50 procent van de aandelen te koop wordt aangeboden, omdat onder meer grootaandeelhouder Rotterdam al voor verkoop heeft gestemd.

'We zullen gegadigden zeker vragen wat ze overhebben voor 100 procent van de aandelen', zegt Visser. Gemeenten die hebben tegengestemd kunnen namelijk in een later stadium alsnog besluiten hun aandelen van de hand te doen. Alleen, stelt Visser, zitten die aandeelhouders straks niet aan de tafel bij de onderhandelingen over de voorwaarden waaronder Eneco wordt verkocht.

Andere wethouders, zoals Herbert Raat van Amstelveen (dat tegen verkoop stemde), hebben er een hard hoofd in dat de verkopende gemeenten nu nog een aanlokkelijke som zullen krijgen voor hun aandelen.

De waarde van Eneco wordt geschat op 2,5 tot 2,9 miljard euro. Er zouden zich in elk geval twee gegadigden hebben gemeld: Dong Energy uit Denemarken en de Zweedse investeringsmaatschappij EQT.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden