nieuwseneco

Verkoop bedrijf levert personeel Eneco 25 miljoen euro op

De 2.775 werknemers van Eneco profiteren flink mee van het feit dat hun werkgever zichzelf heeft verkocht aan het Japanse consortium Mitsubishi/Chubu. Ze gaan 25 miljoen euro onder elkaar verdelen.

Gerard Reijn
Eneco-ceo Ruud Sondag en Hiroshi Sakuma van Mitsubishi tijdens het bekendmaken van de overname. Beeld EPA
Eneco-ceo Ruud Sondag en Hiroshi Sakuma van Mitsubishi tijdens het bekendmaken van de overname.Beeld EPA

Hoe het geld over de werknemers wordt verdeeld, wilde bestuursvoorzitter Ruud Sondag niet zeggen, maar één ding wel: ‘De leden van het bestuur delen hierin niet mee.’ Dat scheelt een slok op een borrel, want in het algemeen zijn het de bestuurders die de grote sommen binnenhalen.

De gemiddelde Enecomedewerker zal 9.000 euro krijgen bijgestort. Of het bedrag wordt verdeeld per gewerkt uur of per verdiende euro, wilde ceo Sondag niet zeggen, want het personeel is daarover nog niet op de hoogte gesteld.

De totale kosten van de verkoop van het bedrijf bedroegen 36 miljoen euro, waarvan de ‘erkentelijkheidsuitkering’ aan het personeel dus veruit de grootste post is. Voor een verkoopactie die de aandeelhouders (zijnde 44 gemeenten) 4,1 miljard euro oplevert, is dat peanuts. De verkoop is nu nagenoeg rond. Alle gemeenten hebben ingestemd met de verkoop. De Duitse en Europese autoriteiten hebben toegestemd, de Nederlandse en Belgische moeten nog. Het plan was eigendom in juni over te dragen aan de Japanners; dat zal wat eerder worden.

Vorig jaar groeide de omzet met 4 procent, de netto winst (als een paar incidentele factoren zoals de verkoopkosten en veranderingen in de vennootschapsbelasting eruit worden gefilterd) steeg met 14 procent naar 115 miljoen. Dit jaar heeft Eneco zijn eerste slag alweer geslagen: het neemt een portefeuille met 360 duizend klanten over van energiereus Eon. Daarmee komt Eneco dicht in de buurt van de gewenste één miljoen klanten in Duitsland.

Maar een zorg is er wel: de wind. Eneco heeft steeds meer windmolens, maar de laatste jaren valt de wind die door die wieken waait telkens tegen. Hoe dat komt? Sondag weet het niet. ‘Klimaat. Maar afgelopen februari hebben de molens dubbel zo veel gewaaid als normaal, dus dat is weer een correctie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden