Verkiezingskoorts laait op in kamerdebat Coalitie maakt ruzie over herrie Schiphol

De luchthaven Schiphol moet overdag volledig openblijven. Overschrijding van de wettelijke geluidsnormen dient het kabinet voorlopig voor lief te nemen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

De verkiezingskoorts laaide gisteren op bij de algemene politieke beschouwingen over de laatste begroting van het kabinet-Kok. De coalitiepartners twistten niet alleen over Schiphol, maar ook over verhoging van het minimumloon, investeringen in het onderwijs, de zorg en het ziekenfonds.

Bolkestein daagde D66 en PvdA uit met de bewering dat de geluidsnormen op Schiphol 'disproportionele' economische schade opleveren. 'Het is niet uitgesloten dat de normen in 1995 te streng en onjuist zijn vastgesteld.'

Schiphol blijkt nu in de spits vliegtuigen te moeten weren om aan die normen te voldoen. Bolkestein: 'Schiphol zit in een fuik. Wij zijn voor handhaving van de wet. Maar gedogen moet mogen.' Wallage noemde dit 'bestuurlijk incorrect' en hield de VVD-leider een uitspraak van oud-politicus Van Agt voor: 'U kunt op mij rekenen, maar niet altijd.'

Volgens de PvdA ondermijnt de VVD de positie van de eigen minister van Verkeer en Waterstaat, Jorritsma. Die moet straks bij Schiphol aandringen op naleving van de afspraken die zijn gemaakt over geluidshinder.

Ook het kabinet is verdeeld over Schiphol. Minister Jorritsma wil coulant zijn voor Schiphol en zegt dat geluidsoverlast alleen optreedt op parkeerplaatsen en een industrieterrein op de luchthaven. PvdA-minister De Boer van Milieu wil Schiphol aan de afspraken houden. Zij bestrijdt dat de geluidsgrenzen alleen op plaatsen worden overschreden waar geen mensen wonen.

Bolkestein bagatelliseerde dit: 'Het gaat om een weiland en een parkeerplaats.' Hij vindt dat het kabinet nog voor de verkiezingen van mei volgend jaar een besluit moet nemen over de groei van de luchtvaart in Nederland. Zijn partij kiest voor groei 'binnen verantwoorde milieunormen'.

Bolkestein nam geen afstand van de grens van 44 miljoen passagiers per jaar die Schiphol mag verwerken. 'Die grens is nog niet bereikt. Wij houden daaraan vast. Maar het ijzer kan niet met handen worden gebroken.' CDA-leider De Hoop Scheffer noemde deze houding van Bolkestein 'inconsistent'.

Tot ergernis van de VVD opende PvdA-fractievoorzitter Wallage op zijn beurt de discussie over verhoging van het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen. Wallage zei dat hier 'nuchter en normaal' naar moet worden gekeken. 'Ik zie goede mogelijkheden voor opwaartse aanpassing van het minimumloon.'

De PvdA stelt de voorwaarde dat het aantrekkelijk moet blijven om vanuit een uitkering aan het werk te gaan. VVD-minister Zalm van Financiën zei deze week nog dat verhoging van het minimumloon en de uitkeringen 'absoluut goed is voor vernietiging van banen'. De VVD wil het minimumloon juist verlagen met 30 procent. Bolkestein kondigde gisteren aan dat dit voor zijn partij een verkiezingsthema wordt. 'Wij ontmoeten elkaar binnen een jaar', zei hij tot Wallage.

Bolkestein nuanceerde zijn pleidooi van begin dit jaar om het ziekenfonds af te schaffen en iedereen een particuliere verzekering tegen ziektekosten te laten afsluiten. 'Ik had het over de verre toekomst. Of het ooit zo ver komt, weet ik niet', zei hij nu. Tegelijkertijd hield hij vol dat er 'te veel collectief is geregeld' in de gezondheidszorg. De VVD-leider wil het aantal ziekenfondsverzekerden verminderen.

D66 kreeg kritiek van PvdA en CDA op zijn wensen voor zorg en onderwijs. D66 heeft een waslijst aan verlangens, zonder dat daarbij een financiële verantwoording wordt geleverd, menen de partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden