Verkeer is oorlog

Uit een ANP-bericht van vorige week: 'In het anders zo vredige Oostvoorne bleek een handjevol kruidnoten donderdagavond voor een automobilist voldoende om volslagen op tilt te slaan....

Oostvoorne demonstreert nogal dramatisch dat het er inmiddels bij hoort en dat het ook in deze anders zo vredige Zuid-Hollandse gemeente definitief gedaan is met de vreedzame coëxistentie die in het verleden nog wel eens kon worden waargenomen tussen snelverkeer en langzaam verkeer.

Je kunt van de Italiaanse automobilisten zeggen wat je wilt - in allen sluimert een Nuvolari - maar als je in Rome op een willekeurig punt de weg oversteekt, remmen ze nog voor je. In Nederland hoef je dat niet meer te proberen.

Eerst hadden we hier niks als bescherming tegen de auto, toen kwam de zebra, toen moest die met oranje knipperbollen beveiligd worden, toen konden de bollen weg want de zebra kon het wel alleen af, toen moesten er verkeerslichten bij komen en nu doet iedereen maar wat. Moeders met kinderen op de fiets rijden op de drukste kruisingen door rood, vaders sleuren hun kroost op oversteekplaatsen rakelings voor het aanstormende verkeer langs. Het kan niet lang meer duren of herintredende verkeersagenten die nog hebben geleerd hoe dat moet, komen op kruisingen met armgebaren duidelijk maken dat rood licht althans tijdens hun aanwezigheid ter plaatse betekent dat er toch echt halt gehouden dient te worden.

Het is niet alleen een uiting van maatschappelijke verloedering maar ook van de onofficiële oorlog die het verkeer is geworden. Een blinde man met een geheven roodwitte stok betreedt de oversteekplaats. Er scheurt een auto vlak voor hem langs, de man loopt door. De volgende auto mist hem op het nippertje van achteren. De derde stopt; niet uit beleefheid maar om er werk van te maken: 'Kun je godverdomme niet uitkijken, blinde klootzak'

De wegen worden voller en voller, dus wie eens een keer een paar meter ruimte krijgt, rijdt liever door dan in te houden. De verkeersbrigadiers kunnen ervan mee praten. Als die tegenwoordig hun bord opsteken, wordt niet gestopt maar gas gegeven. Bij een oversteekhulp uit Hilversum sloegen een keer de stoppen door. Ze gaf een doorrijder uit moederliefde en in verband met de verkeersveiligheid een klap op zijn kop met haar stopbord. De asfaltoorlog is doorgedrongen tot in alle geledingen.

Dan moeten we het ook goed doen. Om te beginnen de auto's de stad uit; die maken mekaar maar af op de snelweg, hun exclusieve territorium. Binnen de bebouwde kom moet het langzame verkeer het vervolgens in een historische slag eens zien te worden. De mate van zwakheid bepaalt welke wapens mogen worden gebruikt: de berijder van een opgevoerde scooter krijgt niets ter beschikking, de snorfietser mag lichte beledigingen uiten, de fietser krijgt een beperkt assortiment besmettelijke ziekten in zijn verbale bagage, en de voetganger is gerechtigd elk middel aan te grijpen, inclusief verkeersborden. Scheurt er een brommer over de stoep? Steek een paaltje tussen zijn spaken. Rijdt een fietser u omver? Geef hem een ram met een Fietspadbord. Op de puinhopen kan een nieuwe beschaving ontkiemen.

Bas van Kleef

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.