Verkade schrapt opnieuw banen
Twee jaar geleden kwam Verkade, vooral bekend als koek- en chocoladefabrikant, in Turkse handen. En nu moet het bedrijf verder worden gesaneerd. Vrijdag werd bekend dat 87 van de 370 banen worden geschrapt. De ontslagen vallen allemaal bij de productielocatie in Zaandam, waar 300 mensen werken.
Oorzaak is de tegenvallende vraag uit het buitenland. Verkade zal zich daardoor weer terugtrekken op de eigen regionale markt, zo maakte de huidige directeur Dick Kuiper vrijdag bekend. 'Onze uitdaging is om als organisatie concurrerend te blijven. We zijn onderdeel van een wereldwijd opererend bedrijf met fabrieken in dertien landen waar enkele van de wereldwijd meest geliefde koekjes en chocoladeproducten gemaakt worden. Een deel van de internationale vraag die voorheen door de fabriek in Zaandam werd vervuld, neemt af', aldus Kuiper die sinds 2008 aan het roer staat.
Van Koninklijke Verkade tot Pladis
Koninklijke Verkade (sinds 1886) is een van de bekendste bedrijven van Nederland. Begin vorige eeuw werkten er drieduizend mensen. De meisjes van Verkade - de inpaksters van de koeken - waren een begrip in Nederland. Verkade genoot bekendheid als producent van traditionele koekproducten als knappertjes, frou frou, café noir, sprits en nizza. Daarnaast werden chocoladerepen en letters gemaakt en beschuit.
Maar in de laatste jaren is veel geïnvesteerd in productvernieuwing. Verkade tracht zich continu aan de markt aan te passen en de toenemende vraag naar gezonde producten. Zo introduceerde het bedrijf vorig jaar Verkade Oergoed: een zoutje van oergranen dat verkrijgbaar is in exotische smaken: 'Quinoa, Boekweit & Rozemarijn' en 'Spelt, Amaranth & Sesamzaad'. Andere vernieuwende producten zijn de glutenvrije Oaties en Verkade Digestive pockets, nu het populairste koekje van de Zaanse fabrikant.
Verkade was tot 1990 een in Amsterdam genoteerd beursfonds. Daarna werd het opgekocht door het Britse United Biscuits dat twee jaar geleden weer werd overgenomen door de Turkse voedselgigant Ülker, een dochter van Yildiz Holding. Inmiddels wordt het bedrijf Pladis genoemd. Kuiper zegt echter dat het bedrijf het besluit tot sanering in Zaandam is genomen. 'We beseffen dat we het concurrerend moeten houden.'