'Verjaardagseffect' blijkt klein: jongeren niet massaal ontslagen voor verjaardag

Jongeren onder de 23 jaar hebben in de drie maanden voor hun verjaardag een iets grotere kans om te worden ontslagen dan in andere maanden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg. Verrassend is dat dit 'verjaardagseffect' zo klein is, want zodra jongeren een jaartje ouder worden gaat hun loon omhoog.

Gerard Reijn en Nanda Troost
Een jongere aan het werk bij een tuindersbedrijf. Beeld anp
Een jongere aan het werk bij een tuindersbedrijf.Beeld anp

De ontslagkans stijgt in het kwartaal voor hun verjaardag met maximaal 1,9 procent, blijkt uit het onderzoek van econoom Jan Kabátek. Het minimumjeugdloon van jongeren tussen de 15 en 23 jaar stijgt elk jaar circa 15 procent. Sommige werkgevers ontslaan hun werknemer liever dan het hogere jeugdloon te betalen.

Dat jongeren vaker worden ontslagen in het zicht van hun verjaardag werd altijd al vermoed, maar was tot nu toe niet bewezen. Maar het effect is dus opvallend klein. Kabátek ziet twee mogelijke verklaringen. 'Het kan zijn dat de waarde van werknemers voor hun baas toeneemt als ze ouder worden.' Die extra waarde zou de salarisstijging voor de werkgever dan rechtvaardigen. Maar het kan ook zijn dat het minimumjeugdloon te laag is. Dan reageren de werkgevers niet op 15 procent loonsverhoging 'omdat de jongeren dan nog steeds veel minder betaald krijgen dan ze waard zijn'.

Er woedt een felle discussie over het minimumjeugdloon. Partijen als SP en PvdA, maar ook de FNV, pleiten voor het afschaffen of aanzienlijk verhogen ervan. Het Centraal Planbureau waarschuwt daarentegen keer op keer dat afschaffing zal leiden tot grotere jeugdwerkloosheid.

Volgens Kabáteks bewijst de lichte verhoging van het aantal ontslagen vlak voor de verjaardag dat werkgevers zich schuldig maken aan leeftijdsdiscriminatie. Hij wijst erop dat nergens ter wereld het verschil tussen het minimumjeugdloon en het gewone minimumloon zo groot is als in Nederland. 'Een 15-jarige verdient hier ongeveer 30 procent van wat een volwassene krijgt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden