Vergadering Ahold geschorst na tumult over topsalaris

De aandeelhoudersvergadering van Ahold is donderdag kortstondig stilgelegd nadat er ophef was ontstaan over de beloning van de nieuwe topman Anders Moberg. Uiteindelijk stemden de aandeelhouders in met Mobergs benoeming...

ANP

Na een uitleg door president-commissaris Hennie de Ruiter stemde uiteindelijk 97 procent van de aandeelhouders in met Mobergs benoeming. Moberg krijgt een vast salaris van 1,5 miljoen euro en een bonus van maximaal 2,5 keer dat bedrag, maakte De Ruiter donderdag bekend. Bij ontslag krijgt hij een dubbel jaarsalaris en een dubbele bonus mee.

Mobergs beloning leidde tot zoveel vragen dat De Ruiter de vergadering schorste om te overleggen met zijn medetoezichthouders.

Aandeelhouders noemden het salaris van Moberg 'maatschappelijk onverantwoord' en 'schandalig'. Een aandeelhouder opperde dat Moberg het wel fijn zal vinden om ontslag te krijgen met een dergelijk pakket.

Aanvankelijk eisten de aandeelhouders dat de commissarissen opnieuw gingen onderhandelen met de Zweed. Opgeroepen werd zijn benoeming uit te stellen tot oktober, als Ahold op een nieuwe aandeelhoudersvergadering de jaarcijfers over 2002 presenteert. De pensioenfondsen PGGM en ABP ondersteunden die oproep.

Moberg gaf echter tijdens de vergadering aan dat hij niet opnieuw wil onderhandelen over de omvang van zijn beloningspakket. De Ruiter: 'Wij hebben een contract gesloten met Moberg en daar willen wij ons aan houden. Bovendien heeft Moberg recht op de ontslagvergoeding als het contract nu ontbonden wordt'.

De president-commissaris weigerde aan de oproep tot uitstel gehoor te geven, omdat Moberg dan geen kandidaat meer zou zijn voor de topfunctie. Moberg: 'Als de aandeelhouders nu niet instemmen, dan zal ik geen kandidaat meer zijn. Dan willen de aandeelhouders mij niet hebben en zal ik onmiddellijk vertrekken.'

Grootaandeelhouder A. Heijn van Ahold zei geen probleem te hebben met de beloning van Moberg, hoewel zij zich de verontwaardiging van andere aandeelhouders kon voorstellen. 'Maar ik heb zelf goede verhalen over hem gehoord.'

Moberg maakte op de aandeelhoudersvergadering nog geen precieze plannen voor schuldsanering bekend. Hij zei alle opties te bekijken. Begin deze week deden hardnekkige geruchten over een claimemissie de rondde. Moberg wilde donderdag slechts kwijt dat hij 'verschillende mogelijkheden voor financiele herstructurering' onderzoekt.

De tijdelijke financieel directeur D. Eustace zegde toe dat als er een emissie van nieuwe aandelen komt, de aandeelhouders die eerst goed moeten keuren. Volgens Moberg is een gebrek aan eenheid binnen het supermarktconcern de oorzaak van de vele problemen die Ahold nu heeft en bedreigt dat tevens de concurrentiepositie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden