Nieuws

Verfreus AkzoNobel gaat vanwege hoge kosten bezuinigen, ook banen weg

Het door hoge kosten en economische onzekerheden geplaagde AkzoNobel gaat bezuinigen. Daarbij gaan ook banen verloren, maar een grote ontslagronde wordt door de verfmultinational niet voorzien.

Wilco Dekker
Flexa verfblikken, een merk van AkzoNobel. Beeld ANP / Harold Versteeg
Flexa verfblikken, een merk van AkzoNobel.Beeld ANP / Harold Versteeg

AkzoNobel denkt dat de economische onzekerheden in de belangrijkste markten, Europa en China, nog wel even aanhouden, waardoor de verkopen ook dit jaar zullen dalen. Om de aanhoudend hoge kosten te verlagen gaat de fabrikant van onder Flexa, Sikkens en Cetabever bezuinigen en efficiënter werken. Daarbij gaan ook banen verloren.

Dat heeft de nieuwe topman Gregoire Poux-Guillaume woensdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. ‘We hebben wereldwijd 130 fabrieken en door overnames komen daar nog nieuwe bij. We denken dat de verkopen dit jaar nog eens 1 tot 5 procent zullen teruglopen, dan gaan er ook banen verloren’, aldus de Fransman. Grote ontslagrondes worden daarbij volgens hem niet voorzien. ‘We zullen het menselijk aanpakken.’

Door de oorlog in Oekraïne en covid in China beleefde AkzoNobel een zwaar jaar. De omzet steeg wel ten opzichte van een jaar eerder, met 13 procent tot 10,8 miljard euro, maar dat kwam vooral door flinke prijsverhogingen voor de verfproducten. De verkopen daalden 7 procent. Volgens Poux-Guillaume had het bedrijf vorig jaar te maken met economische onzekerheden, een hoge inflatie en dalend consumentenvertrouwen. Ook kampte AkzoNobel met hogere grondstof- en transportkosten, waardoor de uitgaven opliepen. Dat leidde vorig jaar al tot twee winstwaarschuwingen.

Dalende grondstofprijzen

De operationele winst kwam uit op 1,2 miljard euro. Dat is de aangepaste winst voor aftrek van zaken als rente, afschrijvingen en belastingen. In 2021 was die winst nog 1,4 miljard euro. Ondanks de onzekerheden is Poux-Guillaume optimistisch over het lopende jaar. Dit onder meer vanwege de dalende grondstofprijzen. Die zullen volgens het verfbedrijf een gunstig effect hebben op de winstgevendheid. De kosten voor vervoer en energie blijven wel drukken op de winst. Door het vergroten van de marges, onder meer door de bezuinigingen, moet die winst eind 2023 op 1,5 miljard euro uitkomen.

Poux-Guillaume (53) is sinds november vorig jaar de baas van AkzoNobel. ‘Sinds ik begonnen ben, heb ik met eigen ogen de toewijding van onze teams over de hele wereld kunnen zien en heb ik er vertrouwen in dat we samen doorgaan de prestaties van AkzoNobel te verbeteren’, liet de Fransman woensdag weten. Hij is de opvolger van Thierry Vanlancker. De Vlaming leidde de verfmultinational door de coronacrisis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden