Verdeeld slot Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag verdeeld geëindigd. Aanhoudende zorgen over de economie in de Verenigde Staten drukten de stemming, vooral in de financiële sector. De energiesector was daarentegen in trek door de opnieuw flink opgelopen olieprijs.

Kort na de beursopening maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend dat de bouwuitgaven in januari flink harder zijn gedaald dan economen in doorsnee hadden geraamd. Daar stond tegenover dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse verwerkende industrie in februari minder is afgenomen dan verwacht.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een stand van 12.258,90 punten, 7,49 punten (0,1 procent) lager dan het slot van vrijdag. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde 0,71 punten (0,1 procent) hoger op 1331,34 punten. De Nasdaq raakte 12,88 punten (0,6 procent) kwijt op 2258,60 punten.

Boeing gebeten hond

Vliegtuigbouwer Boeing was de gebeten hond in de Dow met een verlies van 2,6 procent. Vrijdag werd bekend dat het concern een miljardencontract van de Amerikaanse luchtmacht voor de bouw van tankvliegtuigen is misgelopen, Een consortium met daarin de Europese aartsrivaal Airbus ging met de opdracht aan de haal.

Ook de financiële sector stond onder druk. De hypotheekbank Countrywide Financial (min 2,2 procent) waarschuwde voor meer afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis en de afkoelende economie. De banken Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase noteerden verliezen tussen de 1,4 en 2,6 procent.

Tegenwicht oliefondsen

De autofabrikanten General Motors en Ford behoorden ook tot de dalers op de beurs in New York. Beide bedrijven verkochten in februari fors minder auto's dan een jaar eerder. Ook stelden zij hun productiedoelstellingen voor de komende maanden flink naar beneden bij met het oog op de afkoelende economie. GM werd 0,3 procent minder waard, Ford verloor 5,4 procent.

Oliefondsen gaven tegenwicht. De prijs van ruwe olie steeg op de termijnmarkt in New York naar een nieuwe recordstand van bijna 104 dollar per vat van 159 liter, om daarna iets weg te zakken. Oliereus ExxonMobil werd op de beurs 0,9 procent meer waard, evenals ConocoPhillips. Chevron steeg 0,6 procent.

Zwakke dollar

De dure olie baart beleggers wel zorgen, evenals de zwakke dollar. Zij vrezen dat de hoog opgelopen brandstofprijzen hun tol zullen eisen van de toch al kwakkelende economie. Behalve olie zijn de afgelopen maanden ook landbouwproducten en andere grondstoffen veel duurder geworden.

Op de valutamarkt veranderde de koers van de euro ten opzichte van de dollar maandagavond nauwelijks. De Europese munt was vlak voor het scheiden van de markt 1,5190 waard, evenveel als aan het einde van de Europese beurshandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden