Verdeeld advies verzwakt positie Zalm

Van het kabinet mag topman ABN Amro aanblijven...

AMSTERDAM Twee tegengestelde oordelen over het functioneren van Gerrit Zalm bij de failliete DSB Bank dreigen de positie van de ABN Amro-topman alsnog te ondergraven. Maandagavond werd van verschillende zijden – niet in de laatste plaats vanuit de Tweede Kamer – aangedrongen op een hernieuwde discussie nu de toezichthouders het daarover niet eens kunnen worden.

‘Dit is een diep ongelukkige uitkomst die zowel fnuikend is voor de positie van Zalm als die van AFM-voorzitter Hans Hoogervorst’, aldus een direct betrokkene.

Jan-Kees de Jager – demissionair -minister van Financiën – liet maandag weten dat Zalm van het kabinet mag blijven. Hij zei te kiezen voor het positieve oordeel van De Nederlandsche Bank. Dit in navolging van de jurist Michiel Scheltema, die beide onderzoeken op verzoek van de Kamer juridisch heeft getoetst.

Ze kiezen voor het oordeel van De Nederlandsche Bank van Nout Wellink, die moet toezien op de gezondheid van het bankwezen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) van Hans Hoogervorst – een partijgenoot van Gerrit Zalm – die moet oordelen of ze ook hun consumenten netjes behandelen, vindt dat hij zou moeten worden ontslagen.

De Jager zegt dat De Nederlandsche Bank zorgvuldig te werk is gegaan. ‘Dat de AFM met een ander oordeel komt vraagt nadere uitleg. Daar zal ik deze week nog met beide partijen over gaan praten.’

Scheltema verklaarde dat De Nederlandsche Bank het voortouw heeft. ‘Die vormt volgens de wet het eindoordeel. Het is niet gelukkig dat de AFM een andere aanbeveling heeft neergelegd. Maar die is onvoldoende onderbouwd.’

Gerrit Zalm, die Scheltema in 2004 bij diens afscheid van de WRR nog prees als ‘de meest beminnelijke beul van Nederland’, hoopte maandag een punt achter de hele affaire te kunnen zetten. ‘Ik ben blij dat is gebleken dat mijn betrouwbaarheid en deskundigheid buiten twijfel staan. Ik sluit hiermee, ook voor mij persoonlijk, een lastige periode af.’

In de Tweede Kamer werd met verbazing gereageerd op de verschillende conclusies van de AFM en De Nederlandsche Bank. PvdA-Kamerlid Paul Tang, wiens partijgenoot Wouter Bos dit onderzoek had gelast, noemde het ‘onbestaanbaar’. ‘Twee verschillende oordelen scheppen onduidelijkheid. Ik kan uit deze verschillende verklaringen niet opmaken welke conclusie de juiste is.’

De SP en de PVV vinden dat Zalm alsnog moet opstappen. ‘Zalm moet niet aanblijven. Er bestaat te veel twijfel. De AFM heeft een breed en inhoudelijk onderzoek verricht’, aldus Ewout Irrgang van de SP.

CDA en VVD vinden daarentegen dat Zalms naam hiermee is gezuiverd en dat de AFM een veeg uit de pan moet krijgen. ‘De AFM is voorbarig geweest’, zei Elly Blanksma van het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden