Verdachten vastgoedfraude gemeden

Banken, bedrijven in de vastgoedmarkt en overheden doen er alles aan om niet in verband te worden gebracht met verdachte partijen in de vastgoedfraude....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Volgens een vastgoedondernemer heeft ING alle contacten bevroren met bedrijven die de afgelopen twee jaar zaken deden met het Philips Pensioenfonds, dat centraal staat in de zaak. Een woordvoerder van ING Real Estate wil daar niet op ingaan.

Wel verwijst hij, net als zijn Rabobank-collega, naar de zakelijke principes van de bank, die het verbieden zaken te doen met criminelen.

De meeste grote Nederlandse banken en (vastgoed)ondernemingen hebben dit soort uitgangspunten formeel vastgelegd.

Als gevolg van deze zaak raakte verdachte Cees H., de (oud-)bestuursvoorzitter van Rabo-dochter Bouwfonds, zijn commissariaat bij het beursgenoteerde Nieuwe Steen Investments (NSI) kwijt. Nadat vorige week het Openbaar Ministerie (OM) zijn rol in de fraude bevestigde, moest H. zijn functie neerleggen.

De directie van NSI toont zich ‘not amused’ over het feit dat H. de verdenking, die al langer bestond, nooit aan de onderneming heeft bekendgemaakt.

‘Wij willen niets met deze zaak te maken hebben’, aldus NSI-directeur Reijnen.

De gemeente Amsterdam schortte na de arrestaties van twee directeuren alle contacten op met het adviesbureau Trimp & van Tartwijk. Dit vastgoedbedrijf is een belangrijk adviseur van de gemeente op de Amsterdamse Zuidas. De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest liet weten dat bij eventuele veroordelingen de rol van het bedrijf in de stad is uitgespeeld.

Het Weertse Van der Looy Projektmanagement verspreidde maandag het bericht dat ‘alle contacten met betrokkenen bij de start van het onderzoek zijn verbroken’. Van der Looy (een landelijk opererende projectontwikkelaar) blijkt eveneens de FIOD-ECD op bezoek te hebben gehad. Twee directeuren zijn verhoord en er zijn documenten opgehaald.

Hoofdverdachten van de fraude zouden contact hebben gehad met directeur Jack van der L. Die is volgens het OM verdachte, zij het ‘op bescheiden wijze’. Hij zou mogelijk meedoen aan ‘een project’, maar dat leidde slechts tot verkennende gesprekken. Het OM bevestigde gisteren de aanhouding van twee financiële adviseurs uit Zuid-Limburg. Een voormalige 64-jarige accountant uit het Limburgs Haelen, Eric F. en een Roermonds fiscalist, Leon J., gelden als verdachten.

De fraude draait om ‘tientallen miljoenen euro's’. Het Philips Pensioenfonds zou gedupeerd zijn, net als Rabo-dochter Bouwfonds. Deze bedragen werden onderling verdeeld tussen een selecte groep adviseurs en projectontwikkelaars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden