Verdachten beursfraude in januari voor rechter

Eind januari zal het Openbaar Ministerie in Amsterdam de eerste verdachten in het beursfraude-onderzoek voor de rechter brengen. Het betreft personen die hun vermogen voor de fiscus hadden verborgen achter coderekeningen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het 'Clickfonds'-team heeft inmiddels ongeveer negentig verdachten en zesentwintig getuigen gehoord, zo maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend. Het merendeel van de houders van coderekeningen zal voor de rechter moeten verschijnen. Alleen de 'lichtere' gevallen van fiscale fraude worden afgedaan door de belastinginspecteur.

Dat geldt voor dertig van de veertig ontdekte coderekeningen bij de Amsterdamse effectenbank Bangert Pontier. De dertig rekeninghouders krijgen binnenkort van de belastinginspecteur een naheffing en een boete. De resterende tien houders, die aanzienlijk meer 'niet-gefiscaliseerd vermogen' op hun coderekening hadden staan, zullen in aanmerking komen voor een schikking of voor de rechter worden gebracht.

Alle veertig rekeninghouders bij Bangert Pontier - ze konden op één na worden geïdentificeerd - hadden hun geld gestald in Luxemburg. De effectenbank zou ook betrokken zijn geweest bij grootschalige witwasactiviteiten. 'Tegen de bank, directie en medewerkers bestaan thans geen verdenkingen', meldt justitie echter.

Volgens het Openbaar Ministerie richt het Clickfonds-onderzoek zich vooral op het bewijzen van vier delicten: misbruik van voorwetenschap, belastingfraude, witwassen van zwart dan wel crimineel geld en deelname aan een criminele organisatie.

Niet bekend

Het onderzoeksteam onder leiding van de Amsterdamse officier van justitie H. de Graaff heeft inmiddels tenminste honderd coderekeningen ontdekt: veertig bij Bangert Pontier en zestig of meer bij effectenbanken van de Nederlands-Zwitserse vermogensbeheerder Dirk de Groot. De Groot werkte nauw samen met zowel hoofdverdachte Vermeulen als hoofdverdachte Adri S. De laatste zit nog vast.

Het gebruik van coderekeningen is overigens op zich niet strafbaar, maar achter bijna alle ontdekte rekeningen bleek zwart geld schuil te gaan.

Justitie vermoedt dat de hoofdverdachten niet alleen vermogen voor de belastingdienst hebben verborgen, maar met dat zwarte geld ook illegale aandelentransacties hebben uitgevoerd. Houders van coderekeningen zouden hebben geprofiteerd van voorkennis van de bij deze zaak betrokken effectenhandelaren. De daarmee gemaakte winsten zouden weer naar de coderekeningen zijn geboekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden