Verdachte vastgoedfraudeproces: ik ben misbruikt

HAARLEM - 'Ik ben gebruikt en misbruikt. Het is een vooropgezet spel geweest mij erin te betrekken.'

ANP
null Beeld

Dat zei assurantieman Jimmy K. donderdag voor de rechtbank in Haarlem, de eerste verdachte die zich voor de rechters moet verantwoorden in het omvangrijke vastgoedfraudeproces.

'Een afschuwelijke gedachte. Mijn leven is kapot' zei K. In het proces over de miljoenenfraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) staan in totaal veertien verdachten terecht. Hoofdverdachte is voormalig Bouwfonds-directeur Jan van V.

Valse facturen
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Jimmy K. en zijn bv van het opmaken van valse facturen en deelname aan een criminele organisatie. Hij maakte de facturen, onder andere gericht aan Bouwfonds, op verzoek van Van V. en medeverdachten Nico V. en Olivier L. De laatste was financieel directeur bij Bouwfonds. Voor de facturen waren nauwelijks of geen werkzaamheden verricht.

Grote geldbedragen vloeiden zo van onder meer Bouwfonds naar de bv van K., en vandaar weer naar bv's van de hoofdverdachten. K. hield daar volgens het OM het nodige aan over.

Stom en naïef
K. erkent de gang van zaken. Hij zegt 'stom en naïef' te zijn geweest. Hij heeft er niet bij stilgestaan dat het wellicht vreemd was dat hij zoveel geld kreeg voor niet verrichte werkzaamheden. Lichamelijk en geestelijk ging hij door een moeilijke periode: hij ging door een scheiding heen en kreeg een hartinfarct. Hij heeft niet getwijfeld aan de integriteit van zijn zakenpartners. 'Ik heb gewoon niet opgelet. Het is gebeurd', aldus een emotionele K.

K., die tegenwoordig van AOW leeft en vrijwilligerswerk doet, is een relatief kleine verdachte. Met een aantal zwaardere verdachten kwam het OM eerder transacties overeen, maar met K. mislukte dit. Volgens de officier van justitie omdat K. het OM had verteld dat hij een bijstandsuitkering had, terwijl hij op dat moment een inkomen van 10.000 euro per maand had. Volgens de advocaat van K. omdat K. niet aan de transactievoorwaarden kon voldoen. Het ontnemingsbedrag kwam neer op een kleine miljoen euro.

De rechtbank heeft in totaal veertig zittingsdagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de veertien verdachten. Het OM formuleert op 28 en 29 april de strafeisen in alle zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden