Verdachte Icare-zaak heeft het geld gewoon op zijn rekening

De eerste dag van het grote fraudeproces tegen twee voormalig managers van Icare Thuiszorg begon met een flinke verrassing voor de rechters en de officier van justitie.

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Verdachte Jan B., thans eigenaar van de voormalige Icare-thuiszorgwinkel in Dronten, onthulde dat op zijn bankrekening al jaren anderhalf miljoen gulden (bijna 700 duizend euro) wacht op een nieuwe eigenaar. ‘Als iemand denkt dat het hem toekomt, moet hij zijn vinger opsteken’, zei B. gisteren.

Het geld is afkomstig van een volgens justitie foute financiële manoeuvre uit 2001, waardoor Icare het gebouw van de thuiszorgwinkel in Dronten voor 3 miljoen gulden kon verkopen aan een projectontwikkelaar, Eurocommerce. Na krap vier maanden kocht B. het pand terug voor de helft van de prijs, anderhalf miljoen gulden. ‘Natuurlijk vond ik het gek, daarom staat het geld ook op mijn bankrekening’, zei B. ‘Misschien had iemand een fout gemaakt’.

B.’s onthulling over de anderhalf miljoen lijkt symptomatisch voor de wirwar aan financiële arrangementen die de Icare-zaak kenmerkt.

Het optreden van Jan B., een tengere man in spijkerbroek, stak scherp af tegen medeverdachte Bart V., tot eind 2005 topman van Icare, net in het pak, dure gouden ring. Af en toe sprak B. zich tegen: waar de meevaller van 1,5 miljoen vandaan komt, wist hij niet, maar hij kon het geld goed gebruiken. Hij had geld nodig voor de aankoop van het thuiszorgwinkelbedrijf, en hij was blut. Het faillissement van zijn ijsfabriek, jaren geleden, was hem niet in de koude kleren gaan zitten, vertelde hij de rechters.

Beide heren toonden zich voor de rechtbank gisteren geen vrienden. ‘Bij Icare dacht je vaak dat je een deal had, terwijl ze zaken deden met een ander zodra je de deur uit was’, zei Jan B. Bart V. ontkende voor de rechter alle verdenkingen van witwassen, zelfverrijking en misleiding.

De komende dagen moet blijken of de verweesde anderhalf miljoen bij B. op de bank echt een een strop waren voor Eurocommerce, of een opzetje waarvan zowel Icare (de oorspronkelijke eigenaar), B. en het vastgoedbedrijf financieel profijt hadden. Justitie vermoedt het laatste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden