Verboden belastingroute ook in Nederland opgezet

Medewerkers van belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk hebben jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers opgezet via onder meer Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. In ten minste een van de gevallen was daarbij sprake van belastingontduiking. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Medewerkers van belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk hebben jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers opgezet via onder meer Cyprus (foto) en de Britse Maagdeneilanden. Beeld afp
Medewerkers van belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk hebben jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers opgezet via onder meer Cyprus (foto) en de Britse Maagdeneilanden.Beeld afp

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat het onderzoek doet naar Baker Tilly Berk vanwege belastingfraude. Een aantal voormalig medewerkers en de betreffende ondernemer zijn verdachten in het onderzoek. Ook voormalig bestuursvoorzitter Romke van der V. wordt verdacht van betrokkenheid.

Voor het omzeilen van de Nederlandse fiscus maakten de medewerkers van Baker Tilly Berk gebruik van dezelfde soort constructies als recentelijk opdoken in de Panama Papers, de uitgelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca.

Baker Tilly Berk heeft in Nederland 17 vestigingen met ruim 700 medewerkers. Het is onderdeel van het wereldwijde netwerk Baker Tilly International, dat in 141 landen actief is.

Voormalig medewerkster van de fiscus

Spil in de belastingconstructies was voormalig partner Jan S., van het kantoor Den Bosch. Hij was verantwoordelijk voor de internationale contacten van Baker Tilly Berk en vloog persoonlijk met klanten naar Cyprus om de contracten te tekenen en bankrekeningen te openen. Opmerkelijk is dat ook een voormalig medewerkster van de Belastingdienst verdachte is. Ze was als inspecteur bij de fiscus verantwoordelijk voor internationale structuren, tot ze naar Baker Tilly Berk overstapte.

Het onderzoek van het OM richt zich op een Nederlandse ondernemer in woondecoratie, die in 2007 op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn producten aan een bedrijf op Cyprus verkocht, waarvan hij ook eigenaar werd. Hij betaalde jaarlijks een vergoeding aan zijn eigen brievenbusbedrijf voor het gebruik van het merk. Dit bedrag kwam via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden terecht op de bankrekening van een trust op Cyprus die het kantoor voor de ondernemer had opgericht. In totaal gaat het om een bedrag van circa 7,5 ton euro.

Hoe Baker Tilly Berk de Nederlandse fiscus omzeild

Als zijn accountant voorstelt een internationale belastingconstructie voor hem op te tuigen, voelt een ondernemer in woondecoratie daar wel voor. Hij weet dan nog niet dat hij directeur-grootaandeelhouder zal worden van een dubieuze belastingtruc. Lees hier de reconstructie van Volkskrant-verslaggevers Willem Feenstra en Tom Kreling (+).

Hoofdkantoor van de Belastingdienst in Amsterdam Sloterdijk. Beeld Hollandse Hoogte
Hoofdkantoor van de Belastingdienst in Amsterdam Sloterdijk.Beeld Hollandse Hoogte

Dutch Paper

'De casus laat zien dat de problematiek van het opzetten van ongewenste fiscale structuren net zo goed een Nederlands als een Panamees probleem betreft', aldus hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer. 'Onderzoek naar de Dutch Papers is dan ook gewenst', zegt Pheijffer. Baker Tilly Berk wil geen commentaar geven zolang het onderzoek loopt.

Het OM onderzoekt slechts één geval, omdat er over andere ondernemers geen concrete aanwijzingen zijn en Baker Tilly Berk weigerde de namen van andere klanten met internationale belastingconstructies te geven. Op hetzelfde adres in Cyprus zijn nog tientallen exact dezelfde constructies geregistreerd, waarvan niet duidelijk is wie de uiteindelijke eigenaar is.

Baker Tilly Berk beloofde in 2014 schoon schip te maken. Het kantoor heeft daarop tientallen vergelijkbare gevallen bekeken en liet de fiscus vervolgens weten dat hier niets fout was gegaan. Volgens hoogleraar Pheijffer is dat niet genoeg. 'Het zou Baker Tilly Berk sieren niet alleen te zeggen dat de andere opgezette structuren wel door de beugel kunnen. Het dient te worden aangetoond.'

Belastingontduiking

Een aantal medewerkers van Baker Tilly Berk werd in 2014 al ontslagen. Het kantoor schreef toen in een persbericht dat er sprake was van een 'fiscaal ontoelaatbare structuur'. Nu blijkt dat het gaat om belastingontduiking. Ook bestuursvoorzitter Romke van der V., trad in 2014 terug. Zijn functie als lid van de stuurgroep Toekomst Accountantsberoep, in het leven geroepen om het vertrouwen in accountants te herstellen, gaf hij ook op. Hij is nog wel partner bij Baker Tilly Berk Rotterdam.

De betrokken ondernemer heeft de zaak inmiddels geschikt met de Belastingdienst. De man is een civiele zaak begonnen tegen Baker Tilly Berk vanwege foutief advies en het schenden van de zorgplicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden