Verbod op import van steur en kaviaar

De internationale handel in kaviaar is per direct verboden. Ook andere producten die afkomstig zijn van de bedreigde vissoort steur, mogen niet meer worden geïmporteerd....

Steur is een bedreigde vissoort waarvan de kuit, ofwel kaviaar, alsexclusieve delicatesse wordt gegeten. Kaviaar is uitzonderlijk duur - deimportprijs van de eitjes varieert van tweeduizend tot zesduizend euro perkilo - omdat de steurvis enkele jaren oud moet zijn voordat kaviaar kanworden geoogst. Daarvoor wordt het dier gedood, waardoor slechts éénopbrengst per vis mogelijk is. De vis is schaars geworden dooroverbevissing en vervuiling van zeeën en rivieren.

Jaarlijks mag voor ongeveer honderd miljoen dollar (84 miljoen euro) aansteur worden gevangen, ongeveer 110 tot 115 ton vissen. Maar deVN-organisatie vermoedt dat de illegale handel acht tot twaalf keer zogroot is.

'De Russische maffia verziekt de markt', zegt Willem Wijnstekers, deNederlandse secretaris-generaal van Cites in Genève. 'Zij hebben snellereboten, meer geweren en genoeg geld om controleposten om te kopen en de visillegaal in Moskou af te zetten.'

De steurvangst mag pas worden hervat als duidelijk is hoeveel steurnog in de Europese wateren zwemt, als de vijf landen rond de Kaspische Zeehet eens worden over de verdeling van vangstquota en als biologen van deVN met die quota kunnen leven. Uitsluitsel hierover kan 'nog heel lang'op zich laten wachten, zegt Wijnstekers.

Sinds 2004 is de visstand van steur met 30 procent gedaald. Met hetvangstverbod wil de VN de illegale vangst in met name de Kaspische Zeebemoeilijken. Ongeveer 60 procent van de kaviaar die wereldwijd wordtverkocht, is afkomstig van steur uit de Kaspische Zee. De rest komtvoornamelijk uit de Zwarte Zee, de benedenloop van de rivier de Donau ende rivier de Heoilongjiang/Amoer op de grens tussen Rusland en China.

Ashkan Mossafaian, een van de grootste importeurs van kaviaar inNederland, is 'niet gelukkig' met het besluit, maar noemt het welnoodzakelijk: 'Het is verschrikkelijk dat steur al sinds de prehistorieoverleeft, en in de afgelopen tien jaar bijna is uitgeroeid.'

De industrie heeft zich voorbereid op het handelsverbod, zegtMossafaian. 'Het zat eraan te komen. Op een congres in Iran werd enkelemaanden geleden al over een verbod gespeculeerd.' De reden: Iran mocht hetafgelopen jaar vijftigduizend ton steur vangen, maar bleef wegens schaarstesteken op twaalfduizend ton. Als gevolg daarvan zijn de wereldprijzen innovember met 40 procent gestegen.

Mossafaian heeft in zijn winkel in Den Haag enkele jaren geledengekweekte kaviaar geïntroduceerd, om een eventueel verbod op wilde kaviaarte kunnen opvangen.

Gekweekte kaviaar, nog geen gemeengoed, is goedkoper. De eitjes komenvan steur die in bassins wordt gekweekt en gevoed. Toch blijft het productduur; het is een arbeidsintensieve industrie omdat de vis met de hand wordtgestript. Bovendien kost het jaren om de vis 'striprijp' te maken.

Om die reden wordt steur ook wel gekweekt in tanks en weer uitgezet inwild water. Sommige dierenbeschermingsorganisaties beweren dat in de heleKaspische Zee geen wilde steur meer te vinden is.

Importeur Mossafaian verwierf vorige week nog bekendheid in Nederlandmet het feit dat het hem lukte 1,6 kilo wilde, blonde Belugakaviaar teimporteren. Dit is het duurste levensmiddel dat wereldwijd te krijgen is - de eitjes kosten 18,5 duizend euro per kilo. Van de blonde kaviaar mag elkjaar slechts tien kilo worden verhandeld.

'Ik heb er nog maar 250 gram van over', zegt de importeur. 'Als ik hadgeweten dat dit verbod nu zou worden afgekondigd, had ik er helemaal nietsvan verkocht. Het blik is een museumstuk geworden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden