Verbod op export Russische graan duurt zeker tot eind van het jaar

Amsterdam Het eerder deze maand aangekondigde verbod op de export van Russisch graan is zondag van kracht geworden. Moskou denkt dat het uitvoerverbod zal duren tot het eind van het jaar....

Van onze verslaggever

De Russen hebben het verbod afgekondigd omdat de graanoogst door droogte en branden ongeveer eenvijfde tot eenderde lager uitvalt dan vorig jaar. De Russische regering wil koste wat kost voorkomen dat de broodprijzen stijgen als gevolg van hogere graanprijzen. Duurder brood kan leiden tot sociale onrust.

Het Russische ministerie van Landbouw vreest dat de oogst te klein is om te voldoen aan de binnenlandse vraag. De Russen hebben zelf zo’n 80 miljoen ton nodig. Naar verwachting zal niet meer dan 60 miljoen ton graan worden geoogst. Vorig jaar kwam nog 97 miljoen ton graan van de landerijen. Ongeveer een kwart van deze oogst is geëxporteerd.

Rusland is een van de grootste exporteurs van tarwe, gerst en rogge. Landen zoals Egypte, Turkije, Syrië, Iran en Libië, importeren veel graan uit Rusland. De Russische zachte tarwe is met name geschikt voor het niet-gerezen brood dat veel wordt gegeten in het Midden-Oosten.

De aankondiging van het exportverbod, op 5 augustus, zette op de beurs diverse drank - en voedingsmiddelenconcerns, waaronder Heineken en CSM, onder druk. De angst bestond dat graanprijzen en daarmee de inkoopkosten zouden stijgen.

De kans dat een graantekort ontstaat is klein omdat de Verenigde Staten een goede oogst verwachten. De VS is ’s werelds grootste graanexporteur. Bovendien zijn de graanvoorraden volgens de wereldvoedselorganisatie FAO ruim voldoende om de magere oogst te compenseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden