Veni, vidi, foetsjie

Hij kwam - en dat moesten we weten ook. De komst van Roel Pieper naar Philips ging vorig jaar gepaard met een media-offensief....

Hij zag - maar wat zag de prins precies? Om te beginnen, naar het zich nu laat aanzien, een afkeurend gezicht van de koning. Zijn entree had een tikkeltje rustiger gekund, vond men bij Philips. Cor Boonstra zou zelfs vanaf Piepers eerste werkdag spijt hebben gehad van zijn benoeming, een emotie die gevoed werd doordat Pieper 'interne gedragsregels' bleef schenden. Achteraf heet het aantrekken van Pieper - na een feestje in het huis van Microsoft-topman Bill Gates - plots een impulsaankoop van Boonstra.

Achter het toornige gelaat van Boonstra zag Pieper het uitgestrekte Philips liggen, een concern dat na jaren van saneren weer redelijk winstgevend was, dat door de verkoop van amusementsdochter PolyGram ruimte had om circa 20 miljard gulden te besteden aan overnames en investeringen, en dat dringend behoefte had aan een heldere visie op de toekomst. Hij zag een conglomeraat dat zich onder veel meer bezighield met gloeilampen, televisies en halfgeleiders - een combinatie die door Boonstra zelf even oneerbiedig als raak was getypeerd als 'een bord spaghetti'. Pieper, zelf vooral bekend met reorganiseren, zag dat er dringend behoefte was aan een strategie, een richtsnoer voor het handelen.

Wat zich in het afgelopen jaar tussen de ongeduldige prins en de narrige koning precies heeft afgespeeld, blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Naast de kwestie van de stijl en het humeur, lijkt een conflict over de strategie de hoofdreden te zijn van het vertek van Pieper. Welke strategie Philips heeft is velen nog steeds onduidelijk, en de oorlogskas raakt wat leger na de aankopen in de laatste maanden van het Amerikaanse concern VLSI (chips), het eveneens Amerikaanse VCS (spraaktechnologie) en het zich inkopen bij het Koreaanse LG (platte beeldschermen).

Hij kwam, hij zag, maar overwinnen deed Pieper niet. De prins sluit achteraan in de rij van vertrekkende bestuurders, onder anderen Doug Dunn, Henk Bodt, Frank Carruba - aangevoerd door de onlangs plots teruggetreden president-commissaris Floris Maljers. Het Philips van Cor Boonstra oogt kil en verlaten. De koers van de koning is ongewis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden