Vendex wil betere regeling voor splitsen aandelen

Vendex wil opnieuw een poging doen om toch een fiscaal gunstige regeling van staatssecretaris Vermeend te krijgen voor de splitsing van de aandelen in een Vendex- en Vedior-deel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vendex maakte afgelopen maandag bekend dat het overleg met het ministerie van Financiën over het treffen van een gunstige regeling voor de aandeelhouders op niets was uitgelopen. Onder politieke druk van de Tweede Kamer had Vermeend het overleg opgeschort.

Toch wil Hessels een nieuwe poging wagen. 'We willen nog een keer met een goed voorstel komen, waartegen Vermeend geen nee kan zeggen. Het moet zo goed zijn dat er geen gaten in geschoten kunnen worden', zegt hij.

Hessels vindt niet dat hij aan het lobbyen is. Een verband met de technolease-zaak ziet hij al helemaal niet. 'Dit is puur een technische zaak.' Hij tekent aan dat het geen zaak op leven en dood is. Als het nieuwe plan niet aanslaat, ontstaat er een vertraging van hoogstens enkele maanden. De nieuwe wet wordt waarschijnlijk al begin volgend jaar van kracht, zegt hij.

Vendex wil voorkomen dat zijn aandeelhouders bij een splitsing extra belast worden. De opdeling van de aandelen is nodig, omdat de dienstentak van Vendex, Vedior, middels een beursgang geheel los gemaakt wordt van het moederconcern. In juni brengt Vendex alvast 20 cent van Vedior naar de beurs.

De opdeling heeft grote gevolgen voor de aandeelhouders. Hun aandeel Vendex wordt eveneens gesplitst. Probleem hierbij is dat de Nederlandse belastingwet geen regeling kent voor een dergelijke radicale ingreep. Als alles goed gaat, komt er begin volgend jaar een nieuwe wet. Vooruitlopend daarop zou Vendex een speciale regeling willen hebben van Vermeend om de aandeelhouders sneller duidelijkheid te geven.

Hessels was zeer tevreden over zijn concern. Vendex heeft in het eerste kwartaal 35 procent meer omgezet. In de detailhandel bedroeg de stijging 13 procent, in de dienstverlening was het 82 procent. De aanzienlijke omzetstijgingen waren voor een fors deel het gevolg van overnames. De beurs reageerde op een vriendelijk gestemde markt enthousiast. De koers sloot voor het eerst boven de honderd gulden op 102,10, een wist van 3,10 gulden. Vendex werd geïntroduceerd in 1995 op 39 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden