'Veluwse scharrelkwarteleitjes' van Jumbo kwamen uit Franse legbatterij

Jumbo heeft begin dit jaar gebroken met een leverancier die fraudeerde met kwarteleieren. Het Barneveldse Eicom leverde 'Veluwse scharrelkwarteleieren', terwijl het bedrijf wist dat de eitjes afkomstig waren uit Franse legbatterijen. Het waren dus geen scharreleieren.

null Beeld
Beeld

Door een stalbrand bij een kwartelboer in Putten moest Eicom vorig jaar uitwijken naar een ander pluimveebedrijf. De Puttense kwartelboer wees Eicom-directeur Henk van Hamersveld op de Franse producent en bood aan daar eieren in te kopen. Hij ging akkoord. Van Hamersveld verwachtte naar eigen zeggen dat de Puttense kwartelboer weer snel zou kunnen leveren. Daarom besloot hij de etiketten op de eierdoosjes niet meteen te vervangen.

Rond Kerstmis, toen er veel vraag was naar kwartel­eieren, kreeg Eicom nog steeds eieren uit Frankrijk. 'Het was een drukke tijd en wikkels vervangen kost zeker zes weken', zegt Van Hamersveld. 'Ik heb het uit gemakzucht gedaan en heb dikke pech dat dit is uitgekomen. Achteraf had ik een sticker op de doosjes moeten plakken of Jumbo moeten zeggen dat ik niet kon leveren. Dat is de les voor de volgende keer.'

Eicodes

Na 'signalen dat de eitjes niet volledig van scharrelkwartels afkomstig zouden zijn', stelde Jumbo een onderzoek in. Een woordvoerder zegt dat Eicom niet kon bewijzen dat de eitjes door scharrelkwartels waren gelegd.

Wakker Dier en het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde konden het tegendeel wel bewijzen. Dat vergde een laboratoriumonderzoek, omdat eicodes met herkomstvermelding ontbreken bij kwarteleieren.

Eicom paste de etiketten op de doosjes pas aan nadat de Keuringsdienst van Waarde eind februari om opheldering vroeg. Van Hamersveld schat dat hij zo'n 150 duizend Franse eieren met verkeerd etiket op de markt heeft gebracht, waarvan ongeveer eenderde naar Jumbo is gegaan. De rest ging voornamelijk naar kleine horecagroothandels.

Vermenging

Volgens Van Hamersveld zijn de Franse eieren vermengd met de scharreleieren die hij nog wel kon krijgen. Uit de laboratoriumanalyse die Wakker Dier en de Keuringsdienst lieten doen bleek dit niet. Die wees uit dat van alle 'Veluwse' eieren - in tien verschillende dozen en uit zes Jumbo-filialen - er geeneen uit Nederland kwam.

Omdat de afgebrande kwartelstal in Putten nog altijd niet is herbouwd, ziet Van Hamersveld zich - met Pasen voor de deur - genoodzaakt opnieuw Franse legbatterijeieren af te nemen. 'De nieuwe etiketten zijn vorige week binnengekomen.'

Hoewel legbatterijen verboden zijn voor kippen, mogen daar wel kwartels in worden gehouden. Om fraude tegen te gaan dringt Wakker Dier er bij minister Carola Schouten (Landbouw) op aan ook eicodes verplicht te stellen voor kwarteleieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden