Veiling radiofrequenties jaagt commerciële zenders op kosten

Minister Kamp van Economische Zaken wil de frequenties voor commerciële radiostations opnieuw gaan veilen. De nieuwe vergunningen gaan gelden voor tien jaar. Volgens Kamp is het voor radiostations de kans om te innoveren, de zenders klagen over hoge kosten juist op het moment dat zij investeren in digitalisering.

Tom van 't Hek presenteert het ochtendprogramma op BNR Nieuwsradio. Beeld anp
Tom van 't Hek presenteert het ochtendprogramma op BNR Nieuwsradio.Beeld anp

'Dit is een ijskoude douche', zegt Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, over het voorstel van de minister. Hij wijst op de verplichte investeringen van radiostations om te digitaliseren met internetradio, apps en de invoering van het digitale DAB+-netwerk. 'Dat waren investeringen die ons veel geld en moeite hebben gekost en die we samen met het departement van Kamp hebben uitgerold.' Nu de minister de radiofrequenties wil gaan veilen, vrezen commerciële zenders als Sky Radio, Radio 538, Q-music en BNR Nieuwsradio voor nieuwe hoge kosten.

Tijdens de vorige veiling, in 2003, betaalden de radiostations tientallen miljoenen voor de frequenties. Sky Radio was 56 miljoen euro kwijt, Radio 538 57 miljoen euro. Bij die veiling waren negen landelijke en 38 regionale frequentiepakketten te koop. Volgens Kamp komen er in 2017, als de voorgestelde veilig doorgaat, extra frequenties vrij. Hoeveel precies is niet bekend.

De minister erkent dat radiozenders de verplichte digitalisering van de grond hebben gekregen, maar zegt dat de veilingen desondanks nodig zijn. Bij een vergunningsduur van tien jaar krijgen de zenders de ruimte om de noodzakelijke innovaties door te voeren, aldus Kamp. ' Muziek wordt niet alleen beluisterd via de radio, cd of download, maar ook diensten als iTunes, Spotify en YouTube spelen een rol. Een veiling van vergunningen met minder voorwaarden en een lange looptijd geeft bedrijven meer kansen om te innoveren en te ondernemen.'

Volgens Fröhlich gaat Kamp met de veiling in tegen gewekte verwachtingen. 'Het ministerie had aangegeven dat verlenging voor de hand zou liggen als wij zouden digitaliseren.' Een woordvoerder van Kamp laat weten dat zulke afspraken nooit zijn gemaakt.

Tijdens de veiling mogen mediabedrijven zo veel frequenties kopen als ze willen. Ook andere beperkingen worden opgeheven: stations mogen zelf de inhoud van hun programma's bepalen. Dat geldt niet voor zenders voor nieuws en Nederlandstalige muziek.

Vicepremier Lodewijk Asscher ontkende vrijdag dat het kabinet voor een veiling kiest om de staatskas zoveel mogelijk te spekken. 'Het is standaardbeleid dat radiofrequenties worden geveild. Frequenties zijn een schaars goed. Zo wordt er een eerlijke en transparante prijs voor betaald.'

Asschers partij, de PvdA, heeft laten weten tegen nieuwe veilingen te zijn. Radiostations hebben al veel gedaan om te digitaliseren, aldus PvdA-Kamerlid Astrid Oosenburg. '

Fröhlich zegt dat een veiling zal leiden tot een rem op de digitaliseringsplannen van radiostations. Hij gaat zelf niet meer investeren in zijn zender tot 2017. 'Dat kan ik nu niet voor mijn rekening nemen', aldus de hoofdredacteur, die zegt te vrezen voor het voortbestaan van zijn BNR Nieuwsradio. 'Je weet nooit hoe het loopt.'

De Tweede Kamer vergadert donderdag over Kamps plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden