Veiligheidsmaatregelen in Franse hoofdstad en aan grens drastisch verscherpt Parijs vreest meer bomaanslagen

Voorlopig onderzoek wijst erop dat de aanslag dinsdag in het Parijse metrostation Port Royal het werk is van Algerijnse fundamentalisten....

REUTER; AFP; AP; ANP

Reuter, AFP, AP, ANP

PARIJS

Deskundigen hebben vastgesteld dat de daders dezelfde explosieven hebben gebruikt als bij een reeks bomaanslagen op de metro vorig jaar. Het gaat om een chemisch mengsel dat om een gasfles van 13 kilo was gewikkeld. Net als toen was ook nu de gasfles in een zak met spijkers gewikkeld om zo veel mogelijk schade aan te richten.

Die aanslagen werden uiteindelijk door de radicale Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) opgeëist. Het brein achter deze aanslagen is nooit gearresteerd.

Bij het incident van dinsdag vielen twee doden en 93 gewonden, van wie er 26 nog altijd in het ziekenhuis liggen. Zeven van hen zijn er ernstig aan toe. Drie gewonden verkeren nog in levensgevaar.

Premier Juppé beloofde voor het parlement alles te zullen doen om de schuldigen op te sporen en te straffen. Hij gaf toe dat er nog geen duidelijk spoor is.

Regeringswoordvoerder Lamoussure riep de bevolking op tot kalmte en 'veel respect en verdraagzaamheid jegens de islamitische gemeenschap'. Hij vreest dat de aanslag geen geïsoleerd incident zal blijven.

Waarnemers menen dat de daders dinsdag een schokeffect teweeg wilden brengen met een aanslag die zou herinneren aan de golf van terreur van vorig jaar. Ze sloegen opnieuw toe tijdens het spitsuur, en op dezelfde lijn als op 24 juli 1995. Die zomer werden zes bomaanslagen gepleegd, waarbij acht doden en 160 gewonden vielen.

Bronnen rond het rechercheteam zeiden dat Frankrijk vorige maand al was gewaarschuwd voor terreuraanslagen door islamitische extremisten uit het buitenland. Er was sprake van een groep terroristen die via Italië naar Frankrijk zouden komen, nadat ze in een islamitisch land waren getraind.

Volgens Le Monde heeft de Franse contraspionagedienst vorige maand gemeld dat een Algerijnse fundamentalist, woonachtig in Afghanistan, in september naar Frankrijk zou komen om een aanslag voor te bereiden.

Een teken aan de wand was ook het vraaggesprek met emir Antar Zouabri, de nieuwe leider van de GIA, in het fundamentalistische blad Al Gamaar. 'Frankrijk biedt alle redenen om onze strijd tegen zijn politiek voort te zetten', zei Zouabri, 'Daarom zullen we het beleid van onze voorgangers voortzetten.'

Maar volgens Buitenlandse Zaken mag nog geen verband worden gelegd met de toestand in Algerije. De fundamentalisten eisen dat Parijs zijn steun staakt aan het Algerijnse bewind, waarmee zij in een bloedige burgeroorlog zijn verwikkeld.

De regering heeft het anti-terrorismeplan Vigipirate, dat tijdens de terreurcampagne van 1995 werd ingesteld, opnieuw in werking gesteld. Toen werden in het hele land zo'n 25 duizend militairen en politie ingezet. Nu staan duizend militairen de politie, gendarmerie en douane bij. Hun aantal wordt donderdag verdubbeld.

De grenscontroles, die na de ondertekening van het verdrag van Schengen waren afgeschaft, zijn hervat. Vooral de grens met België is met haar 450 overgangspunten 'zeer poreus', aldus de Franse autoriteiten.

De politie in Parijs heeft extra patrouilles ingezet op stations, luchthavens en andere plekken waar veel publiek komt. De generale staf van het leger in de regio Parijs houdt zich beschikbaar om eventueel soldaten in te zetten. De metro en de RER voeren een campagne om passagiers te waarschuwen voor verdachte pakjes in de wagons. Ook in de grote warenhuizen in Parijs zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

Pagina 9: Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden