‘Veilige’ pinpas is al gekraakt

Het is onderzoekers van de universiteit van Cambridge gelukt het betaalsysteem te kraken dat in 2012 in Nederland wordt ingevoerd in plaats van het huidige pinsysteem.

Van onze verslaggever

De uitzending van de VPRO is pijnlijk omdat de vervanging van de magneetstrip door de zogenaamde EMV-chip juist is bedoeld om misbruik te voorkomen. Nu wordt door middel van skimmen, het manipuleren van de betaalterminals, vaak geld afgeschreven van rekeningen van derden. Dat moet met de EMV-chip, die in Groot-Brittannië al langer wordt gebruikt voor betaalverkeer met pasjes, niet meer mogelijk zijn. Eind november werd het startsein gegeven van de voorlichtingscampagne ‘het nieuwe pinnen’.

Op de website behorend bij de campagne werd woensdag meteen een verklaring geplaatst. De in het programma gebruikte techniek zou al drie jaar bekend zijn en zou zo ingewikkeld en omslachtig zijn dat het ‘zeer onwaarschijnlijk is dat dit op grote schaal zal voorkomen’. Volgens de verklaring wordt de EMV-chip wereldwijd gebruikt en is het type fraude waarover het programma bericht tot op heden nooit echt uitgevoerd.

Op verscheidene internetfora voor techneuten wezen velen er gisteren direct op dat elk veiligheidssysteem is te kraken, maar dat het de vraag is hoeveel moeite en geld dat kost. In de reacties op de site van Goudzoekers plaatste een bezoeker een link naar onderzoek van dezelfde onderzoekers uit 2006, dat over dezelfde soort fraude gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden