Eetwijzer Vegan Maaltijdsalades

Vegan maaltijdsalades zijn best duurzaam en zelfs voor vleeseters lekker

Kant en klare maaltijdsalades waren er allang in de supermarkt. Maar nu vind je ze ook opeens ‘vegan’. Lekker? Duurzamer?

Wat is een maaltijdsalade eigenlijk?

De naam zegt het al: een salade waarvan de ingrediënten een volledige maaltijd vormen, dus met genoeg calorieën, vitamines en mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten. Overigens is er een verschil tussen ‘maaltijdsalades’ en ‘lunchsalades’: de eerste wegen ca. 400 gram, lunchsalades maar de helft, zo’n 200 gram.

En zitten er genoeg voedingstoffen in?

Het Voedingscentrum let niet zozeer op afzonderlijke voedingsstoffen, maar vooral of je voldoende groente, peulvruchten, zuivel, noten en volkorenproducten binnenkrijgt. En niet teveel suiker, zout of verzadigd vet. Dan komt het vanzelf goed met die calorieën, eiwitten en vitamines.

Scoren de maaltijdsalades dan wel goed?

Voor flinke eters zijn de salades soms wat aan de karige kant. En de hoeveelheid groente varieert van ca. 50 gram voor een lunch tot 200 gram voor een maaltijdsalade: aanbevolen wordt 250 gram groenten per dag. Maar goed, je kunt de salade nog aanvullen met bijvoorbeeld een boterham, wat snoeptomaatjes of een bakje yoghurt. De dressings zijn wel vrij zout, maar apart verpakt dus je kunt minder gebruiken. Op alle salades staat precies hoeveel calorieën, vet, eiwit en suiker erin zit, ook handig als je bijvoorbeeld aan de lijn doet. Op de salades van AH en Jumbo staat bovendien precies hoeveel groente ze bevatten.

Wat zit er in zo’n salade?

Groenten, pasta, aardappels of oosterse noedels. En daarbij dan kip, vis als zalm, tonijn of garnalen en in de vega-salades geitenkaas of mozzarella. In de vegan-versies zijn deze dierlijke ingrediënten vervangen door bijvoorbeeld noten, volkoren granen, hummus, sojabonen, kikkererwten of falafel. Denk aan een quinoa-noten-sojabonen salade of een couscous, falafel, tomaat en hummus-salade. Ze bevatten behoorlijk wat groenten en meer vezels dan de ‘dierlijke’ salades.

Klinkt gezond.

Niet alleen best gezond, maar ook goed voor dierenwelzijn, milieu en klimaat. Maaltijdsalade-vis is meestal MSC- of ASC-gecertificeerd en daardoor behoorlijk duurzaam, maar de kip komt gewoon uit de vee-industrie en de kaas is reguliere kaas. Bovendien is harde kaas net zo klimaatbelastend als vlees en zelfs nog meer dan kip. Zulke dierlijke ingrediënten zijn daardoor toch minder duurzaam dan granen, bonen en noten.

Maar zijn die vegan salades ook lekker?

Verrassend lekker, vonden ook de vleesliefhebbers. Natuurlijk kun je zulke salades prima zelf maken, maar ze lijken een goed alternatief voor een pistoletje kaas of een saucijzenbroodje op het station.

Prijs: bv. AH maaltijdsalade falafel 450 g: € 4,50

Oordeel: vegan salades: ****

Verkrijgbaar: supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden