Veel verzet aandeelhouders tegen salaris topman Nuon

De voorgestelde salarisverhoging tot 750.000 euro voor Nuon-topman Huib Morelisse stuitte vandaag tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders in Amsterdam op grote bezwaren. Bijna de helft (49,06 procent) van de aandeelhouders kon zich niet verenigen met het proces rond de totstandkoming van het salaris.

Huib Morelisse © anp

De provincie Gelderland liet eerder al weten niet te zullen instemmen met de salarisverhoging van 70 procent. De voormalig grootaandeelhouder geeft de voorkeur aan een 'variabele beloning' die 'in evenwicht is met prestaties die zijn geleverd voor bijvoorbeeld duurzaamheid en klanttevredenheid'. Ook hekelt de provincie het feit dat het salaris niet eerst is voorgelegd aan de aandeelhouders.

De raad van commissarissen liet tijdens de vergadering weten de procesgang te betreuren. Een nipte meerderheid van de aandeelhouders (50,94 procent) legde zich hier uiteindelijk bij neer.

Zeer kritisch
Behalve Gelderland lieten ook de provincies Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam als aandeelhouder weten zeer kritisch te staan tegenover het voorstel. Volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland is een dergelijke verhoging 'niet uit te leggen' aan de klanten van NUON. De provincie deed ook een moreel beroep op Morelisse om af te zien van de salarisverhoging.

Nu het Zweedse Vattenfall met 49 procent grootaandeelhouder is van Nuon, moet de topman van het bedrijf een vast salaris krijgen. Volgens de Zweedse wetten zijn bonussen niet toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.