'Veel vacatures, maar niet voor iedereen'

AMSTELVEEN (ANP) - Laaggeschoold personeel wordt op grote schaal verdrongen door werknemers met een hogere opleiding. Verder blijkt een leeftijd van 45 jaar en ouder een grotere belemmering bij het vinden van een baan dan het hebben van een lage opleiding.

Intussen klagen werkgevers dat ze onvoldoende personeel kunnen vinden om het groeiend aantal vacatures te vervullen. Dat blijkt uit een rapport van het economisch onderzoeks- en adviesbureau Ecorys dat in opdracht van het Centrum voor Werk en Inkomen is opgesteld. Bestuursvoorzitter Rens de Groot van het voormalige Arbeidsbureau stelt vast dat de meeste bedrijven geen maatregelen treffen om problemen met de vergrijzing op te vangen.

Bijna de helft van de werkgevers (47 procent) heeft 55-plussers in dienst. Ruim een op de tien van hen heeft problemen met de vervanging van oudere werknemers. Ook verwacht 45 procent van hen binnen twee jaar vacatures te krijgen om ouderen te vervangen. Slechts 44 procent denkt nog niet aan dergelijke maatregelen en 22 procent weet het nog niet.

Moeilijk vervulbaar

Tussen juli 2005 en juni 2006 zijn ruim een miljoen vacatures ingevuld. Hiervan noemden werkgevers 28 procent moeilijk vervulbaar. Er bleek vooral een tekort aan technisch personeel, in de bouw en aan verzorgend en (para)medisch gekwalificeerde werknemers. Vooral functies op hbo en wetenschappelijk niveau waren moeilijk vervulbaar. Voor heel 2006 wordt gerekend op 1,149 miljoen nieuwe vacatures, met daarnaast nog 1,2 miljoen uitzendbanen.

Voor werklozen die laag geschoold (maximaal vmbo) zijn, is het lastiger om aan de slag te komen. Dit geldt vooral voor mensen met alleen basisonderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden