Veel te weinig groene energie

De energiebedrijven investeren lang niet genoeg om de Nederlandse doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen. Op basis van de huidige investeringsplannen komen de bedrijven ongeveer uit op de helft.

Van onze verslaggever Michael Persson

Vooral door investeringen in duurzame elektriciteit zou het totale energieverbruik van olie, gas en stroom in Nederland rond de 20 procent moeten uitkomen. Daarvoor moet het aandeel van binnenlandse stroom uit groene bronnen worden verhoogd van 8 naar 35 procent.

De helft

Maar uit de inventarisatie blijkt een groen aandeel van hooguit de helft haalbaar. Een woordvoerder van het grote Duitse concern Eon, dat een nieuwe kolencentrale in Nederland bouwt, zegt dat het Nederlandse subsidieklimaat voor groene energie niet aantrekkelijk genoeg is. ‘Als we naar al onze investeringen in hernieuwbare energie kijken, valt op dat Nederland niet in het rijtje van landen voorkomt’, zegt een woordvoerder. ‘Te veel fluctuaties in het beleid en in subsidies.’

Volgens deskundigen blijkt uit de cijfers dat vrijwillige afspraken (convenanten) tussen het ministerie van VROM en de energiebedrijven niet het gewenste effect hebben.

Directeur Frans Rooijers van milieuadviesbureau CE Delft pleit voor een wettelijke verankering van de groene doelen. ‘Alleen door een oplopend aandeel groene stroom verplicht te stellen, halen we die 35 procent duurzame elektriciteit in 2020.’

Overheid

Voorzitter Hans Alders van EnergieNed, de federatie van energiebedrijven, denkt niet dat een verplichting iets oplost. ‘Ik ga die discussie niet uit de weg, maar het probleem zit bij de overheid. Er is te weinig subsidie en er zijn te weinig locaties voor windmolens.’

Uit de inventarisatie blijkt dat alleen Essent, inmiddels overgenomen door het Duitse RWE, concrete bedragen durft te noemen voor zijn duurzame investeringen in Nederland: circa 1 miljard euro per jaar. Nuon (onderdeel van het Zweedse Vattenfall) noemt een ambitie in megawatts. Andere in Nederland actieve bedrijven noemen geen concrete cijfers.

20 procent

Gemiddeld steken de energiebedrijven hooguit 20 procent van hun Nederlandse investeringen in hernieuwbare energie. Omdat naar schatting tweederde van de huidige productieinstallaties ook in 2020 nog in bedrijf zullen zijn, betekent dat die 20 procent slechts betrekking heeft op de nieuw te bouwen capaciteit. Ofwel: het groene vermogen zal met slechts 20 procent van dat nieuwe derde deel toenemen, ongeveer 7 procent.

Sommige bedrijven zien hun aandeel groene stroom het komende decennium zelfs dalen. Het Zeeuwse bedrijf Delta, dat vooral geld zal steken in een nieuwe kerncentrale, gaat naar schatting van 12 naar 7 procent groene stroom.

Windmolenpark. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld Marcel van den Bergh
Windmolenpark. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)Beeld Marcel van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden