Veel spaargeld in andere valuta uit angst voor val van euro

Nederlanders boeken uit angst voor een val van de euro een steeds groter deel van hun spaargeld over naar rekeningen in andere valuta's. Sinds eind 2007 - het begin van de crisis - is het bedrag dat is uitgezet in Zwitserse franks verdubbeld, in Japanse yens vervijfvoudigd, in dollars met 25 procent en in Britse ponden met 40 procent gestegen.

Beeld ANP

Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In deze cijfers zit behalve particulier vermogen ook kapitaal van pensioenfondsen.

Omgerekend in euro's hadden Nederlanders in maart 2012 samen 4,7 miljard in ponden gespaard, 33,8 miljard in dollars, 3,5 miljard in yens en 985 miljoen in Zwitserse franken. Het in euro's vastgelegde vermogen bedraagt 818 miljard.

Het openen van rekeningen in andere valuta's hangt nauw samen met de onrust in de eurozone. ABN Amro zag eind vorig jaar een grote toename van klanten die hun spaargeld in Amerikaanse dollars, Noorse kronen of Zwitserse franken omwisselden. Dit jaar stabiliseerde zich dat toen de eurocrisis even wegebde. Rekeninghouders die met hun spaargeld in een andere valuta vluchten, moeten daarvoor bij de Nederlandse banken wel boeten. Vaak zijn de kosten aanzienlijk of wordt geen rente vergoed.

Een andere mogelijkheid is om in landen als Noorwegen, Zweden, Zwitserland of Groot-Brittannië zelf een rekening op een bank te openen. In de meeste gevallen moet daarvoor naar die landen worden gereisd. Soms kan dat alleen als men er ook een woonadres heeft. Als een spaarrekening wordt geopend, geldt soms een minimuminleg van omgerekend 50 duizend tot 100 duizend euro.

In de afgelopen jaren zijn de hoge kosten nog ruimschoots gecompenseerd door de koerswinsten op met name spaarrekeningen in de Zwitserse frank en de Noorse en Zweedse kroon. Maar die winsten kunnen snel omslaan in verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden