'Veel orthodontisten zijn eigenlijk tandarts'

Veel orthodontisten noemen zich orthodontist terwijl ze volgens het BIG-register gewoon tandarts zijn.

Van onze redactie

Per 1 januari 2007 lieten ruim honderd orthodontisten hun specialisme schrappen, zodat ze voor bijvoorbeeld het plaatsen van beugels het hogere tarief vragen dat tandartsen in rekening mogen brengen. Ondertussen bleven deze orthodontisten zichzelf tegenover klanten presenteren als orthodontist. De titel orthodontist is beschermd.

Door het schrappen zijn de betrokken othodontisten verwijderd uit het specialistenregister en daarmee ook uit het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Handhaving is een taak voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), maar die heeft tot nu toe geen aangifte gedaan. Ook het Openbaar Ministerie zegt nog nooit een orthodontist voor titelmisbruik te hebben beboet.

Optreden

De VVD, SP en PvdA vinden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en justitie moeten optreden. PvdA heeft voor dinsdag een spoeddebat aangevraagd. Het FD meldde maandag al dat veel orthodontisten een veelvoud verdienen van het norminkomen van euro 140.000.

Geschrokken

De Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde (NMT), die onder meer de belangen van orthodontisten behartigt, erkent tegenover de krant dat veel leden zich als orthodontist hebben laten uitschrijven. De vereniging reageert 'geschrokken' op het bericht dat veel orthodontisten die zich hebben uitgeschreven, zich toch orthodontist blijven noemen. De belangenvereniging denkt echter niet dat haar leden zich hebben uitgeschreven om financieel gewin.

Tandartsbehandeling (ANP) Beeld
Tandartsbehandeling (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden