Veel lucht, dus behoorlijk milieuvriendelijk

Piepschuim is overal. En onder voorwaarden is het helemaal niet zo slecht.

Piepschuim / biofoam. Beeld -

Piepschuim beschermt en isoleert, is licht en loeisterk. Het wordt gebruikt in verpakkingen, en in wegen- en huizenbouw. Maar is piepschuim milieuvriendelijk? Zijn er geen alternatieven, en kun je het eigenlijk recyclen?

Piepschuim wordt uit aardolie gemaakt. Officieel heet het EPS, 'geëxpandeerd polystyreen'. Dat 'expanderen', opblazen tot schuim, maakt piepschuim behoorlijk milieuvriendelijk: het bestaat voor maar 2 procent uit kunststof, de overige 98 procent is lucht. Wel is voor het 'opschuimen' pentaan nodig, een broeikasgas, maar dat wordt door de producent opgevangen en hergebruikt.

Recyclen

In principe is piepschuim prima recyclebaar. Maar niet via de 'plastic heroes'-zak, zegt Karen van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Dat kunststof verpakkingsmateriaal wordt namelijk in een sorteermachine gescheiden. Als er piepschuim bij zit, verkruimelt dat in losse, vederlichte, statische bolletjes. Die gaan rondzweven en hechten zich aan ander plastic, dat daardoor 'vervuild' raakt en niet goed gerecycled kan worden. Wat moet je dan met piepschuim doen? Inleveren bij de milieustraat. Een flink aantal gemeenten stuurt het daarna naar een recyclebedrijf. Maar dat gebeurt niet overal. Piepschuim is zo licht dat het vervoer soms duurder is dan het geld dat de gemeente krijgt van de recycler.

Zijn er alternatieven? Sinds kort is er 'biofoam' op de markt, een mede door Wageningen Universiteit (WUR) ontwikkeld piepschuim van suikerriet. Biofoam wordt 'opgeblazen' met CO2, een minder heftig broeikasgas dan pentaan, en is zowel recyclebaar als composteerbaar. Bovendien is suikerriet een snelgroeiende, hernieuwbare grondstof, die CO2 opneemt. Daardoor komt er bij de productie van biofoam maar half zoveel CO2 vrij als bij piepschuim, zegt Karin Molenveld van de WUR.

Product:
Piepschuim/ biofoam

Prijs:
variabel

Verkrijgbaar:
speciaalzaken, bouwmarkten

Oordeel:
****

Commentaar

Maar er zijn ook kanttekeningen. 'Een gedegen onderzoeksrapport over biofoam hebben wij nog nooit gezien', zegt onafhankelijk milieuadviesbureau Blonk Consultants. 'Bovendien zijn er nog geen faciliteiten voor recycling van bioplastics en is composteren niet vanzelfsprekend duurzamer dan 'gewoon' verbranden. Suikerriet neemt weliswaar CO2 op, maar het biofoam geeft dat na verbranden of composteren weer af.'

'Bovendien gaat de toepassing van suikerriet voor plastic nu ten koste van landbouwgrond voor voeding', zegt onderzoeker Sytske de Waart van Milieu Centraal. Maar volgens Molenveld gaat het bij bio-kunststoffen om veel kleinere volumes: dit probleem speelt vooral bij biobrandstof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden