Veel lagere straffen voor fraudeurs Rotterdamse haven

De hoofdrolspelers in de omvangrijke fraudezaak bij de Rotterdamse haven, het zogenoemde Havenschandaal uit 2004, hebben in hoger beroep veel lagere straffen gekregen dan de oorspronkelijke vonnissen twee jaar geleden. Hoewel schuldig aan omkoping, verdwijnen noch Joep van den Nieuwenhuyzen noch Willem Scholten achter de tralies.

Joep van den Nieuwenhuyzen.Beeld Raymond Rutting

Dat heeft de Haagse rechtbank dinsdag besloten. In 2004 werd duidelijk dat 'bedrijvendokter' Van den Nieuwenhuyzen (59) de spilfiguur was in het havenschandaal. Daarbij kocht hij Willem Scholten (71), de toenmalig directeur van de Rotterdamse haven, om in ruil voor tientallen miljoenen euro's aan bankgaranties - geld dat Van den Nieuwenhuyzen onder andere gebruikte om de vervallen 'Grande Dame' van de Holland-Amerika Lijn, de ss Rotterdam, te verbouwen tot uitgaanspaleis.

Naast de overgemaakte steekpenningen mocht Scholten ook onbeperkt gebruikmaken van het Antwerpse appartement van Van den Nieuwenhuyzen. In 2010 werd hij al voor dit vergrijp veroordeeld. Dinsdag werd ook Van den Nieuwenhuyzen wederom schuldig bevonden.

Tegenslag voor het OM

De uitspraak van de Haagse rechter is een fikse tegenslag voor het Openbaar Ministerie. Van den Nieuwenhuyzen kreeg in 2013 namelijk nog 2,5 jaar onvoorwaardelijke cel opgelegd wegens omkoping, meineed, valsheid in geschrifte, meervoudige faillissementsfraude en het gebruiken van een vals diplomatenpaspoort. Het OM ging toen vrijwel direct in beroep tegen die uitspraak. Want 'waar hij verscheen, ging de zon schijnen', dachten volgens het OM veel mensen die met hem te maken kregen. 'Maar waar Van den Nieuwenhuyzen verscheen, blijkt achteraf een spoor van ellende te zijn getrokken.' De straf moest dus hoger, vond het OM. 5 jaar voor Van den Nieuwenhuyzen zou beter zijn, en 2,5 jaar voor Scholten.

Het liep dinsdag anders. Zakenman Van den Nieuwenhuyzen kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf van 1 jaar waarvan 285 dagen voorwaardelijk. Dat betekent dat hij, na aftrek van zijn voorarrest, enkel een boete van 150 duizend euro moet betalen. Scholten kreeg een geheel voorwaardelijke celstraf (12 maanden) en een geldboete van 75 duizend euro.

De straf viel vooral laag uit omdat Van den Nieuwenhuyzen werd vrijgesproken van zowel faillissementsfraude als het gebruiken van een vals paspoort; iets waarover de rechtbank in Rotterdam twee jaar geleden nog veel strenger oordeelde. Ook de vele media-aandacht en het feit dat de zaak al sinds 2004 loopt, speelden mee in de uiteindelijke straf.

Tegenover Het Financieele Dagblad verklaarde Van den Nieuwenhuyzen dat hij de veroordeling van omkoping nog altijd bestrijdt en daarom cassatie overweegt. Ook Scholten is het oneens met zijn veroordeling voor het aannemen van in totaal 1,2 miljoen euro aan steekpenningen. Maar, zo zei hij, 'ik leg me erbij neer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden