Veel huursubsidie foutief uitgekeerd

Het ministerie van VROM heeft in de zomer van 2002 grote fouten gemaakt bij het verwerken van de huursubsidie-aanvragen. Volgens de Rekenkamer is hierdoor 35 miljoen euro niet op de goede plek terecht gekomen....

Het ministerie controleerde de adres- en belastinggegevens van aanvragers onvoldoende. Dat leidde tot verkeerde berekeningen, want 20 procent van de belastinggegevens bleek fouten te bevatten. Sommige mensen kregen te veel huursubsidie, terwijl anderen juist te weinig ontvingen.

De verwerking van de huursubsidie liep daarnaast afgelopen jaar forse vertraging op. Tienduizenden huishoudens kwamen in de financiële problemen. Uiteindelijk kregen 171 duizend huishoudens een voorschot omdat hun aanvragen niet tijdig waren verwerkt. Het was de eerste keer dat het ministerie geheel zelfstandig de huursubsidie-aanvragen afhandelde. Daarvóór behandelden woningcorporaties en gemeenten de aanvragen. De operatie moest een besparing van meer dan 22 miljoen euro opleveren.

Volgens de Rekenkamer heeft VROM de eerste stroom aanvragen onderschat en was het ministerie zich onvoldoende bewust van de risico's die kleefden aan de operatie. Zo waren er onvoldoende mensen en voorzieningen om tegenslagen op te vangen. Bovendien was de telefonische helpdesk onderbemand, waardoor het ministerie maandenlang onbereikbaar was. De Rekenkamer spreekt dan ook van 'ernstige tekortkomingen in de bedrijfsvoering'.

Minister Kamp van VROM onderschrijft de bevindingen van de Rekenkamer. Het ministerie heeft inmiddels maatregelen genomen die moeten voorkomen dat de toekenning van huursubsidie in de toekomst opnieuw op een fiasco uitloopt. Kamp zegt er daarom vertrouwen in te hebben dat de toekenning van huursubsidie dit jaar wel goed verloopt.

Aanvankelijk had de Rekenkamer kritiek op de maatregelen van Kamp. De samenhang tussen de maatregelen zou onduidelijk zijn. Daarnaast was onduidelijk of de capaciteit bij VROM deze keer wel voldoende was. Inmiddels is de Rekenkamer wel te spreken over de maatregelen die Kamp heeft genomen. Aangezien de Kamer goed is geïnformeerd, wordt de zaak niet verder onderzocht.

De problemen met de huursubsidie leidden vorig jaar tot grote commotie in de Tweede Kamer. Minister Kamp moest in een spoeddebat opheldering geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden