Veel gemeenten doen mee aan autoloze zondag

Zeker 43 gemeenten zullen op zondag 19 september een deel van het grondgebied sluiten voor het autoverkeer. Andere gemeenten, zoals Amsterdam, denken nog na over deelname....

Onder de deelnemers zitten steden, zoals Den Haag, Groningen, Tilburg, Delft en Zwolle. In de meeste plaatsen wordt een aantal straten afgesloten, soms in het centrum, soms in een woonwijk. Houten sluit de rondweg. Daar wordt een wedstrijd met bak- en transportfietsen gehouden.

Het LOAZ, een milieugroep verbonden met Milieudefensie, had eind vorig jaar alle ruim 500 gemeenten gevraagd deel te nemen aan een landelijke autovrije zondag. Deventer nam in 1997 het initiatief. Vorig jaar deden drie gemeenten mee. 'We zijn tevreden met de deelname van dit jaar', zegt R. Damen van LOAZ.

Volgens hem heeft het verzoek vaak geleid tot een debat over het gebruik van de auto en alternatieven daarvoor. Dat is het doel van de autoloze zondag. Plattelandgemeenten lieten het LOAZ weten niet mee te doen omdat op zondag het openbaar vervoer te wensen overlaat.

Een geval apart is Amsterdam. De gemeente dubt over de invulling van een dag zonder autoverkeer. Tot dit weekeinde kon iedereen manifestaties melden bij het gemeentebestuur.

Volgens K. Breunissen, voormalig raadslid voor GroenLinks in Amsterdam, zijn er voor zo'n dertig evenementen vergunningen aangevraagd, onder meer koffiedrinken voor de Westerkerk, skaten in een parkeergarage, discussiëren op de Dam en een stiltebijeenkomst met matrassen langs een van de grachten.

Als de gemeente alles toestaat, dan is de historische binnenstad, en wat stukjes daarbuiten, gesloten voor auto's. 10 augustus beslist het college van B en W welke evenementen doorgaan.

De gemeenteraad wilde het hele centrum afsluiten, maar dat idee sneuvelde op juridische problemen en verzet van middenstanders. De gemeente deed toen een oproep om festiviteiten te gaan organiseren, als het kan in een aaneengesloten gebied rond de reeds aangemelde evenementen in Amsterdam op 19 september.

De initiatiefnemers van de autovrije zondag verwacht geen verzet van de middenstand. In de meeste steden is nauwelijks protest gerezen over de plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.