Veel gedupeerden nog in ongewis over compensatie woekerpolis

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders met een woekerpolis weten na meer dan 5 jaar nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

Verzekeraars hielden zich niet aan de belofte dat ze in 2009 iedereen zouden informeren. Vooral Reaal en Nationale Nederlanden verzaakten hun klanten te informeren over hun eventuele compensatie, bericht RTL Nieuws vanavond.

Hoge kosten
In 2006 bracht de financiële toezichthouder AFM aan het licht dat veel Nederlanders veel te veel betaalden voor een beleggingsverzekering, omdat te hoge kosten in rekening werden gebracht. In totaal kochten ongeveer 4 miljoen Nederlanders 6,5 miljoen van dit soort polissen. De verzekeraars moesten 3 miljard euro compenseren.

Eind 2008 en begin 2009 kondigden de verzekeraars aan dat ze een schikking voor gedupeerde klanten zouden treffen. Maar nog altijd is niet iedereen geïnformeerd. Het is onduideijk waarom dat niet is gebeurd.

Reaal heeft volgens de cijfers van RTL Nieuws zo'n 560.000 klanten (75%) nog niet geïnformeerd. Bij Nationale Nederlanden gaat het om 550.000 niet geïnformeerde klanten (90%). Aegon heeft tussen de 200.000 en 300.000 klanten (15%) nog niet geïnformeerd en bij Achmea zijn het er zo'n 80.000 (10%). De verzekeraars ASR en Delta Lloyd slaagden er wel in al hun klanten op de hoogte te brengen.

Afspraken
Vorige maand maakten minister Jan Kees de Jager (Financiën) en de verzekeraars nog nieuwe afspraken over beleggingsverzekeringen, waaronder de woekerpolissen. Uitgangspunt was toen dat mensen kunnen overstappen naar een beter en goedkoper product. Bij klanten met een woekerpolis die aanspraak kunnen maken op compensatie, wordt die vergoeding meteen toegevoegd aan de poliswaarde. Verzekeraars zullen de komende tijd klanten hierover informeren en adviseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden