VEB wil meer macht voor beleggers bij overnames

Aandeelhouders hebben veel te weinig te zeggen als een onderneming wordt overgenomen. Het uitgangspunt van een bod moet zijn dat de belegger de keus heeft of hij zijn aandelen houdt of van de hand doet....

Zo'n overnamecode moet aandeelhouders garanderen dat ze niet hoeven te 'beslissen met het mes op de keel'. De Londense beurs heeft wel een take over-code.

De VEB vindt dat aandeelhouders in Nederland vaak te weinig informatie krijgen om te beslissen of ze hun stukken verkopen of houden. Het officiële biedingsbericht waarmee ze zich een oordeel moeten vormen, bevat veelal nauwelijks informatie.

Zo worden bij de onderbouwing of motivering van de hoogte van het overnamebod weliswaar de methoden opgesomd die daarvoor zijn gebruikt, 'maar wat de resultaten van die methoden zijn of hoe ze tot de geboden prijs hebben geleid, wordt in het midden gelaten. De belegger kijkt naar een black box met een informatiegehalte van nul komma nul.'

Het aantal beursgenoteerde ondernemingen dat wordt overgenomen of fuseert met een concurrent, neemt hand over hand toe. In het afgelopen halfjaar heeft de waarde van internationale fusies en overnames een recordbedrag bereikt. Zo verdwijnen onder andere vastgoedfonds Breevast, het verpakkingsfonds Van Leer en uitzendonderneming Content binnenkort van de beurs.

Naar Brits voorbeeld zouden bedrijven opener moeten reageren op alternatieven. In de Londense take over code staat dat de vennootschap geïnteresseerden ook een nieuwe kans moet bieden. Als een soortgelijke code voor Nederland had bestaan, dan had KBB vorig jaar andere gegadigden dan Vendex niet zomaar de deur mogen wijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.