VEB veroordeelt Wiegel als commissaris

Hans Wiegel heeft gefaald als commissaris bij een viertal bedrijven. Hij deed aan vriendjespolitiek en er was sprake van belangenverstrengeling....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Hans Wiegel, die overweegt terug te keren in de politiek, wilniet op de beschuldigingen reageren, aldus zijn woordvoerster.

Peter Paul de Vries rekent Hans Wiegel zwaar aan dat hij alsenig overgebleven commissaris van het IT-bedrijf Copaco, hetbedrijf onder de prijs heeft laten verkopen aan de familieReijers. Wiegel is bevriend met deze familie en dat verklaartveel, volgens De Vries. Hij stelt dat het belang van deaandeelhouders zeker niet is gediend door Wiegel.

Ook op de commissarisrol van Wiegel bij de mislukte fusie vanBols en Wessanen in 1993 valt veel aan te merken: 'Wiegel was deenige die bleef zitten, terwijl alle verantwoordelijkebestuurders zijn opgestapt.'

Bij de verkoop van het bedrijf Explainer aan Newconomy in 2002was sprake van belangenverstrengeling, aldus De Vries. Wiegel wascommissaris bij beide bedrijven.

De VEB rekent uit dat het gemiddelde rendement van de aandelenvan de bedrijven in de periode dat Wiegel toezicht over henuitoefende, min 16 procent was. In dezelfde periode scoorde deAEX een plus van 39 procent.

Slechts een van de vier commissariaten van Wiegel krijgt eenvoldoende van de VEB. Bij het ingenieursbureau Grontmij steeg deaandelenkoers nadat de nieuwe topman Silvo Thijsen het bedrijfreorganiseerde. Wel stemde Wiegel erin toe dat Grontmij een'ondemocratische structuur' (een beschermingsconstructie)optuigde tegen vijandige overnames.

Peter Paul de Vries beaamt dat het werk van een commissarisniet is af te lezen aan de aandelenkoers. Bij Wiegel gaat het omhet 'totale plaatje'.

Dat betekent volgens de VEB-voorzitter niet dat Wiegel nietgeschikt zou zijn om weer terug te keren in de politiek.'Misschien is dat zelfs beter', mijmert hij: 'De politiek is tochiets anders dan het bedrijfsleven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden