VEB tegen verkoop Fortis-onderdeel

‘Belangen aandeelhouders niet gerespecteerd.’..

Van onze verslaggeverFrank van Alphen Frank van Alphen

AMSTERDAM De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en het Belgische Deminor vinden dat minister Bos van Financiën de belangen van aandeelhouders Fortis niet respecteert. Beide belangenbehartigers eisen opheldering over de verkoop van Fortis Corporate Insurance (FCI) aan de Britse verzekeraar Amlin. Dit schrijven VEB en Deminor donderdag in een brief aan minister Bos.

Woensdag maakte het ministerie van Financiën bekend dat de staat alle aandelen in FCI verkoopt aan Amlin. De verkoop levert de staat ongeveer 350 miljoen euro op. Dit bedrag wordt gebruikt voor aflossing van de staatsschuld.

Volgens de VEB heeft de staat het recht niet FCI te verkopen. De VEB vindt dat de heel snelle verkoop van onderdelen Fortis Nederland en ABN Amro in oktober van vorig jaar niet deugt. De overheid zou misbruik hebben gemaakt van de noodsituatie waarin de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar verkeerde.

De VEB meent dat aandeelhouders het gelag hebben betaald. Na de transactie verdampte het grootste deel van de waarde van de aandelen in het beursgenoteerde Fortis. De aandeelhouders waren opeens bezitters van een uitgekleed financieel concern.

Eind april hebben VEB en Deminor de Nederlandse staat hierover gedagvaard. De verdedigers van aandeelhoudersbelangen stellen dat de overheid alleen onderdelen mag verkopen als de aandeelhouders daar toestemming voor geven.

Volgens de VEB roept de verkoop van de verzekeraar veel vragen op. Zo vraagt de VEB zich af hoe de prijs tot stand is gekomen. Het ministerie van Financiën beweert dat de Nederlandse staat een goede prijs heeft ontvangen. Dit valt echter niet te controleren omdat het ministerie geen waarderingen van afzonderlijke onderdelen van Fortis heeft gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden