VEB stelt ex-top Imtech aansprakelijk

Beleggersvereniging VEB heeft vijftien voormalige bestuurders en commissarissen van het failliete Imtech aansprakelijk gesteld voor de schade die aandeelhouders van het technisch installatiebedrijf hebben geleden in de periode na februari 2013. Dat maakte de VEB maandag bekend.

Vestiging van Imtech.Beeld anp

Het is een eerste juridische stap. De VEB koerst erop aan dat de Ondernemingskamer een onderzoek gelast naar de gang van zaken. Als de Ondernemingskamer op basis van zo'n onderzoek concludeert dat er sprake is geweest van wanbeleid bij Imtech, kan de VEB schadevergoeding eisen.

De VEB zet grote vraagtekens bij de informatievoorziening aan beleggers. 'Zo liet Imtech in mei 2015 nog weten positieve cijfers over 2015 te verwachten', stelt de vereniging onder meer.

Lees ook

Paul Princen verwijt de bestuurders van Imtech gebrek aan medewerking en de schuldeisende banken kortzichtigheid. Gesprek met een gefrustreerd curator.

Vijf vragen over het faillisement van Imtech.

Boekhoudfraude

In 2013 komt een grote boekhoudfraude bij het Poolse pretpark Adventure World aan het licht. De fraudezaak veroorzaakte een grote schok onder beleggers. Het bedrijf gaat op de schop. Lange tijd lijkt het goed te komen met Imtech, tot begin augustus blijkt dat Imtech Duitsland veel slechter presteert dan verwacht en de veertig financiers waarmee wordt onderhandeld niet bereid blijken nog meer geld te pompen in het bedrijfsonderdeel met ruim vierduizend werknemers. Daarop vraagt het management van Imtech Duitsland faillissement aan.

Het vertrouwen lijkt definitief verdwenen. Aandeelhouders dumpen massaal het aandeel. Door het overweldigende aanbod moet de beurshandel in het aandeel Imtech op vrijdag 7 augustus zelfs af en toe kort worden stilgelegd. Binnen een week verschrompelt de waarde van het aandeel van 3 euro naar 50 cent. Op woensdag 12 augustus valt het doek definitief voor Imtech.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden