VEB dreigt ABN Amro met rechter

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) stapt naar de rechter als ABN Amro de verkoop van haar Amerikaanse dochter LaSalle niet aan aandeelhouders voorlegt....

ABN Amro maakte de verkoop van LaSalle maandag bekend, tegelijk met de overnamedeal door de Britse bank Barclays. De Amerikaanse bank komt voor 21 miljard dollar cash in handen van Bank of America. Door de snelle verkoop van haar Amerikaanse kroonjuweel wordt ABN Amro een stuk minder aantrekkelijk voor het rivaliserende consortium: de Royal Bank of Scotland (RBS), het Belgisch-Nederlandse Fortis en het Spaanse Santander.

ABN Amro is van plan de overname door Barclays wel aan aandeelhouders voor te leggen maar de verkoop van LaSalle niet. De Vries noemt dat ‘principieel onjuist’ omdat die verkoop de facto onderdeel uitmaakt van de overname door Barclays. Bovendien gaat het bij de verkoop om ‘een majeure transactie’ die volgens de code-Tabaksblat voor goed ondernemersbestuur aan aandeelhouders moet worden voorgelegd.

Ook TCI, het hegdefonds dat sinds februari aandringt op een opsplitsing van ABN Amro, is kritisch over de verkoop van LaSalle. Die rijdt een bod van het rivaliserende consortium ‘op oneerlijke wijze in de wielen’.

ABN Amro verdedigt zich met het argument dat de verkoop van Lasalle niet ‘majeur’ is omdat het balanstotaal van de Amerikaanse dochter minder dan eenderde is van ABN Amro’s hele balans. De Vries is het niet eens met die interpretatie en wil de zaak daarom aan de rechter (de Ondernemingskamer) voorleggen.

Ook volgens Arnout Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering aan de Universiteit van Amsterdam, is ABN Amro’s argument ‘onzin’ en is de transactie wel degelijk ‘majeur’ omdat de aard van de onderneming erdoor verandert. ‘Maar het is de vraag of de rechter de verkoop kan terugdraaien.’

Alleen als een andere partij binnen twee weken meer biedt op LaSalle, kan ABN Amro nog op andere gedachten worden gebracht. In de verkoopovereenkomst staat dat Bank of America dan een schadevergoeding van 200 miljoen dollar krijgt.

Analisten noemden de verkoop van ABN Amro’s Amerikaanse kroonjuweel dinsdag ‘een slimme zet’, ‘een gifpil’ en ‘een tactische overwinning’. LaSalle was voor RBS een van de belangrijkste redenen zich in de biedingsstrijd te mengen. Analisten betwijfelen of Royal Bank of Scotland meer geld over heeft voor LaSalle dan Bank of America. De Amerikaanse bank betaalt twintig keer de jaarwinst van LaSalle (die in 2006 1 miljard dollar bedroeg). Volgens analisten is dat de hoofdprijs.

Het is niet voor het eerst dat een zaak bij de Ondernemingskamer dreigt omdat aandeelhouders niet gekend worden. In 2002 tikte de rechter bouwbedrijf HBG op de vingers omdat het bij een fusie met baggeraar Boskalis de aandeelhouders passeerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden