Winnaar & Verliezer VDL nedcar & SIGNIFY

VDL Nedcar paait BMW, SIGNIFY stapelt tegenvallers op

Paul van Vuuren van VDL Nedcar. Beeld .

VDL Nedcar

Het is bijna een vloek in polderend Nederland. Maar wat geen topmanager voor elkaar kreeg zelfs niet die met nauwe connecties op het Binnenhof lukte Paul van Vuuren bij Nedcar in de periferie van dit land. De Limburgse werknemers van VDL Nedcar in Born mogen van de rechter niet staken. Het bedrijfsbelang gaat voor het werknemersbelang. Als ze zouden gaan staken, valt het bedrijf mogelijk om, oordeelde de rechter, want dan zou BMW naar een andere leverancier kunnen gaan kijken voor de Mini’s en BMW X1 die daar worden gemaakt.

Er zijn wel meer bedrijven die denken of tenminste roepen dat stakingen tot de ondergang kunnen leiden. Maar het stakingsrecht is een grondrecht en dat kan alleen maar worden ingeperkt door het publieke belang of de veiligheid.

Van Vuuren (60), heeft voor Nedcar een uitzondering bedongen. Voordat hij naar VDL kwam, werkte hij bij ING. Sinds begin vorig jaar is hij de topman van Nedcar. Toen kon het bedrijf de vraag niet aan, nu moeten er banen worden geschrapt omdat BMW ineens overcapaciteit heeft.

‘BMW is onze enige klant. We kunnen het ons niet veroorloven deze klant, en daarmee de bestaanszekerheid voor meer dan zevenduizend gezinnen, kwijt te raken’, zei Van Vuuren. De bluf heeft bij de rechtbank zoden aan de dijk gezet. Van Vuuren hoeft de Duitsers niet tegen de haren in te strijken.

Eric Rondolat van SIGNIFY.

SIGNIFY

Nederlands spreekt hij amper, ondanks het feit dat hij al zo lang hier woont. Maar Eric Rondolat (52), die de voormalige gloeilampentak van Philips nu Signify geheten in de vaart der volkeren moet opstoten, vond dat ook nooit een probleem. Hij werd geboren in de Marokkaanse hoofdstad Rabat en kwam op jonge leeftijd al naar Europa.

Hij is een echte wereld-burger, heeft de Franse en Italiaanse nationaliteit en spreekt ook Engels en Spaans. Licht moest nu eenmaal over de hele wereld worden verkocht; niet langer in de vorm van lampen, maar als wat hij lichtoplossingen noemt: de complete inrichting met service.

Het is geen garantie voor succes. Afgelopen week zakte het aandeel van het in 2016 van moeder Philips afgescheiden Signify onder de introductiekoers van 20euro. Oorzaak was een verkoopadvies van zakenbank Merrill Lynch.

Steeds is er nieuwe kommer en kwel. De wisselkoersen zitten tegen, er duiken Chinese concurrenten op, de verkopen in de VS vallen tegen en er is schaarste aan onderdelen.

En dan is er nog de transitie naar ledverlichting. De winst over 2018 zal mogelijk halveren. In december werden 158 banen geschrapt in de fabriek in het Belgische Turnhout. Lagere kosten zorgen echter niet meteen voor hogere winsten. Rondolat staat voor een uitdaging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden