NIEUWS

Vattenfall: toch geen stroomcentrale op waterstof in Groningen

Energieproducent Vattenfall maakt zijn Magnum elektriciteitscentrale in de Groningse Eemshaven voorlopig niet geschikt voor waterstof. Het project is te duur.

Bard van de Weijer
Eemshaven, Groningen. Beeld Flip Franssen / Hollandse Hoogte
Eemshaven, Groningen.Beeld Flip Franssen / Hollandse Hoogte

Vier jaar geleden kondigde het concern het plan aan om een van de drie turbines in 2023 gereed te hebben voor waterstof als brandstof. Deze waterstof zou gemaakt worden van Noors gas en de CO2 die bij dit proces vrijkomt, moet voor de Noorse kust in de zeebodem worden opgeslagen.

Maar het plan is op de lange baan geschoven: de ombouw zal nu op zijn vroegst in 2027 gereed zijn, aldus het FD. De reden is dat er nog altijd geen duidelijkheid is over subsidie voor het project.

‘We willen heel graag’, zegt een woordvoerder van Vattenfall, ‘maar zonder subsidie is het niet rendabel te krijgen.’ De benodigde ‘blauwe’ waterstof op basis van aardgas en CO2-opslag is twee tot drie keer duurder dan stoken op gewoon aardgas. Groene waterstof is zelfs vier tot vijf keer zo duur.

Om het project haalbaar te maken, moet het verschil tussen de prijs van aardgas en CO2-emissies en de inzet van waterstof worden overbrugd. Dit zou kunnen via een uitbreiding van de subsidieregeling SDE++, stelt Vattenfall. Hoeveel ondersteuning er precies nodig is, weet het concern nog niet. Dat hangt vooral af van de gasprijs, CO2-prijs, de prijs van waterstof, het aantal draaiuren en in mindere mate van de ombouwkosten van de centrale, aldus de woordvoerder.

Vattenfall overweegt een tussenfase, waarbij een deel groene waterstof wordt bijgemengd met aardgas. Dit kan tot een volume van 30 procent met de bestaande technologie. Daarnaast onderzoekt Vattenfall of er afnemers zijn die extra willen betalen voor stroom die deels is opgewekt met waterstof.

Bijmengen van waterstof wordt rendabeler als de stroomprijs hoger is. Dit gebeurt als er weinig aanbod is van groene stroom, met name in de winter als er weinig zon is en het niet waait. Maar zelfs op deze momenten is waterstof als brandstof in de meeste gevallen te duur.

Vattenfall deed vorige week met onder meer Greenpeace een oproep aan het nieuwe kabinet om vijf jaar lang minstens 500 miljoen euro te investeren in een waterstofeconomie. Deze zogenoemde Waterstofcoalitie wil onder meer de aanleg van waterstofleidingen, opslag en groene waterstoffabrieken. De centrale in Groningen zou onderdeel kunnen worden van zo’n stimuleringspakket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden