Vattenfall, eigenaar Nuon, gaat bezuinigen

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, sinds de zomer van 2009 eigenaar van Nuon, gaat flink bezuinigen, verlaagt de investeringen en zal in zich de komende jaren vooral richten op de ‘kernmarkten’ Zweden, Duitsland en Nederland. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

De bezuinigingen volgen op jaren van expansie. Door verscheidene acquisities zag het bedrijf zijn schulden fors oplopen. Mede daardoor staat de winstgevendheid van het concern nu onder druk.

Het Zweedse bedrijf, dat volledig in handen is van de staat, liet bij de presentatie van de nieuwe plannen verder weten dat het zwaar in zal zetten op ‘vergroening’ van het bedrijf. De bouw van nieuwe kerncentrales past nadrukkelijk in die strategie. Bestuursvoorzitter Øystein Løseth liet weten dat er geen plannen zijn te investeren in kernenergie in Nederland.

De Zweedse overheid maande Vattenfall een ‘duurzamer beleid’ te ontwikkelen, omdat Vattenfall met een jaarlijkse emissie van 90 miljoen ton CO2 op het gebied van duurzaamheid minder presteert dan de concurrentie. Dat komt onder meer door de vervuilende en soms verouderde kolencentrales die het bedrijf bezit in het oosten van Europa en de bruinkoolactiviteiten van het concern in Duitsland. Hoe de bezuiniging van 648 miljoen euro exact zal worden ingevuld, wordt later bekend gemaakt.

Hoewel Nederland dus een van de kernmarkten van het bedrijf zal blijven, wilde Vattenfall-baas Øystein Løseth niet uitsluiten dat op termijn ook bij Nuon banen zullen moeten verdwijnen. Maar of dat daadwerkelijk zal gebeuren en om hoeveel banen het in dat geval zal gaan, kon de topman nog niet zeggen. Ook over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid in niet-kernlanden als België, Denemarken, Finland en Polen wilde hij niets kwijt. Het bedrijf heeft ongeveer 40 duizend werknemers.

Løseth, die tot vorig jaar bestuursvoorzitter was van Nuon, wil de investeringen van het bedrijf in de komende jaren verlagen tot 17,8 miljard euro in plaats van de geplande 21,7 miljard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.