Vastned loopt binnen, Shell heeft wat uit te leggen

De winnaar & verliezer van de week.

Taco de Groot. Beeld .

De winnaar

Politiek idealisme en vastgoedbeheer gaan slecht samen. Maar bij winkelvastgoedbeheerder Vastned klonk toch een vleugje idealisme door. Deze week was bestuursvoorzitter Taco de Groot in Turkije. Bij terugkomst in Nederland meldde hij dat de negen winkelpanden in Istanbul waren verkocht aan private investeerders.Er resteerde zelfs een winst van 5,9 miljoen euro, hoewel er 'verrekt weinig animo is daar te kopen'.

Turkije is not the place to be. Het land is volgens De Groot de laatste vijf jaar minder liberaal geworden. En hoe mooi en kansrijk Istanbul ook is, daar moet je niet zijn. Sinds september 2011 voert Vastned een zogenoemde highstreet-strategie. Het concentreert zich met zijn portefeuille van 1,6 miljard euro op de A1-locaties in vijf grote Europese steden: Amsterdam, Antwerpen, Madrid, Parijs en Barcelona. En dat heeft het fonds geen windeieren gelegd. Hoewel het wereldwijd slecht gaat met de fysieke detailhandel door de opkomst van online winkelen, blijven A1-locaties trekken.

De opbrengst van de Turkse deal wordt gebruikt om aandelen in te kopen, zodat de beleggers direct profiteren. Nu moet in Nederland nog voor 100 miljoen euro aan winkels op minder gunstig gelegen plekken worden verkocht. Als ook hier van de nood een deugd is te maken, kan de koers volgens ING van 34 naar 41 euro gaan.

Peter de Waard

De verliezer

Ben van Beurden houdt volgens zijn officiële biografie van lezen, joggen en reizen met zijn gezin. De topman van Shell kan het komende jaar zijn liefhebberijen ongebreideld botvieren: donderdag werd bekend dat zijn salaris in 2016 met 61 procent is gestegen, naar 8,6 miljoen euro. Opmerkelijk genoeg viel de bonus voor bijzondere prestaties over 2016 juist lager uit: 2,4 miljoen euro tegen 3,5 miljoen in 2015. Wat de compensatie naar on-Hollandse hoogten dreef is het voorwaardelijk bonuspakket van 4,4 miljoen dat de voormalige chemisch ingenieur bij zijn aantreden in 2014 kreeg toegekend. Dat mocht hij op 1 maart incasseren. Buitenstaanders zullen zich afvragen waar die bonussenvloed aan te danken is. In elk geval niet aan een duurzame energiestrategie. Vorig jaar oktober schilderde Shell Nederland-topvrouw Marjan van Loon nog een frisgroene toekomst. Even later zei haar baas: 'Ik pomp alles op wat ik kan oppompen om aan de vraag te kunnen voldoen.' Dat Shell deze week de milieu-onvriendelijke oliewinning in Canadese teerzanden opgaf, was dan ook niet omdat Van Beurden opeens gewetenswroeging kreeg. Het openen van teerzandmijnen loont domweg niet bij de huidige olieprijs. Van Beurdens prioriteit ligt niet bij een leefbare aarde in de toekomst, maar bij een dividend dat beleggers nu blij maakt.

Peter van Ammelrooy

Ben van Beurden van Shell. Shell stukje kleiner maar bonus 61 procent hoger.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.