Vastgoedprojecten Tscheu la Ling in Slowakije blijken niet te bestaan

Oud-voetballer Tscheu la Ling, die sinds deze zomer een spilfunctie bekleedt bij Ajax, is verwikkeld in zakelijke conflicten en laat een spoor van onwaarheden na. Hij heeft een geschil met zijn oud-zakenpartner Henk ter Braack, met wie hij in 2007 de Slowaakse voetbalclub AS Trencin kocht. Ling zou hem nog 1,3 miljoen euro moeten betalen.

Tscheu la Ling Beeld null
Tscheu la Ling

Daarnaast blijken vastgoedprojecten van Ling in Slowakije niet te bestaan, terwijl hij in interviews meermaals heeft beweerd een succesvol vastgoedondernemer in het land te zijn. Ook zijn oud-zakenpartners en lokale autoriteiten hebben geen weet van vastgoedprojecten in Slowakije waarbij Ling betrokken was. Zijn club, door hem 'financieel succesvol' genoemd, heeft een negatief eigen vermogen van 3,4 miljoen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Ter Braack bevestigt desgevraagd het conflict, maar wil er niets over zeggen. Ling wil niet reageren. Zijn advocaat zegt dat de hoogte van de verkoopsom niet klopt, dat het niet om aandelen in de voetbalclub ging en dat de som bovendien voldaan is. Een toelichting wilde hij niet geven.

Archiefbeeld van La Ling. Hier nog in het shirt van Ajax tijdens de wedstrijd tegen PSV in 1982. Beeld null
Archiefbeeld van La Ling. Hier nog in het shirt van Ajax tijdens de wedstrijd tegen PSV in 1982.

AS Trencin

Voormalig Ajax-speler Tscheu la Ling is sportief succesvol met AS Trencin. De club werd afgelopen seizoen kampioen en behaalde daarmee de voorronde van de Champions League. Vanwege de prestaties met AS Trencin werd Ling de afgelopen jaren door Johan Cruijff meermaals voorgedragen voor een functie bij Ajax. Ook ging Ajax in 2012 een samenwerkingsverband met AS Trencin aan. Begin van de zomer werd Ling benoemd tot speciaal adviseur bij de Amsterdamse club. Hij zal binnenkort aanbevelingen doen om het plan-Cruijff bij Ajax vlot te trekken.

Bij het benoemen van Ling werd ook gewezen op diens zakelijke successen in Oost-Europa. Ling stelde in diverse interviews dat hij met succes vastgoedprojecten heeft ontwikkeld in onder meer Slowakije. De Telegraaf schreef onlangs over een projectontwikkeling van 350 miljoen euro in Trencin rondom het nieuwe stadion. Maar die vastgoedprojecten blijken niet te bestaan. Ling heeft ooit voor ongeveer 10 procent aandelen gehad in vastgoedontwikkelingen in Bulgarije en Roemenië. Hij wil niet zeggen welke projecten dat zijn en waar die staan.

In Trencin zeggen ze Ling enkel te kennen als eigenaar van de lokale voetbalclub. Een vastgoedproject ter waarde van 350 miljoen euro kunnen ze niet thuisbrengen. Lokaal raadslid Patrik Zak: 'Dat is tien keer de begroting van de stad. Daarvoor kun je heel Trencin kopen.'

Ling en Ter Braack hebben in 2008 een deel van hun belangen in AS Trencin voor 2,6 miljoen euro verkocht aan een andere vastgoedondernemer. Ter Braack zou nooit de helft van dat bedrag hebben gekregen en claimt dat nu alsnog. Ling claimt op zijn beurt nog geld van zijn voormalige partner voor het voorschieten van salarissen van spelers van AS Trencin.

Ling verzwijgt deze geschiedenis. In een interview met De Telegraaf zei hij onlangs dat hij de club met zijn huidige zakenpartner Gregor Wijkamp heeft gekocht.

Lings luchtkastelen

Lees hier de uitgebreide reportage van de Volkskrant over het zakelijke imperium van La Ling. Wat klopt er van Lings grootse zakelijke verhalen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden